Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Inger Bjørnbakken til minne

Inger Bjørnbakken.

Inger Bjørnbakken.

Foto: Johanne Thorseth

Inger Bjørnbakken omkom i en brann lørdag 13. februar 2021 i en alder av 87 år, og dette ble mottatt med stor sorg i Bærums Skiklub.

Sammen med Borghild Niskin var Inger Bjørnbakken en pionér blant landets kvinnelige alpinister, og hun har betydd mye for alpinsporten i Norge og for Bærums Skiklub.

Inger Bjørnbakken vil først og fremst bli husket som VM-vinner i slalåm i Bad Gastein i Østerrike i 1958, da hun helt overraskende slo hjemmefavoritten Josefa «Putzi» Frandl med 1,4 sekund, etter å ha ledet klart etter 1. omgang. Hun er ved det fortsatt den eneste individuelle kvinnelige vinner fra Norge i alpint i OL eller VM.

Det var først etter OL i 1936 i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland at alpininteressen i Norge skjøt fart. Allerede i 1937 arrangerte Bærums Skiklub sitt første alpinrenn i Kirkerudbakken, og frem til 1954 pågikk gradvis de første utbedringer av bakken.

Det var således i alpinsportens barndom at Inger Bjørnbakken fattet interesse for alpint, da hun som 19-åring i 1952 startet å trene i Kirkerudbakken. Hun har selv uttalt at hun ble inspirert til dette da hun så alpint i OL i Oslo samme år, hvor bl.a. Stein Eriksen fikk gull og sølv og Borghild Niskin fra Bærums skiklubb fikk en 6.- og 11.-plass.

Inger Bjørnbakken debuterte med en 8.-plass i NM i 1953 og fikk sitt gjennombrudd i 1955, da hun vant Holmenkollen Kandahar, som var alpint-utgaven av Holmenkollrennet.

I 1956 ble hun norgesmester i slalåm. Videre deltok hun da i OL i Cortina sammen med sin klubbvenninne Borghild Niskin, der de ble hhv. nr. 6 og 7 i slalåm og storslalåm.

Ingers gullmedalje i VM to år senere satte klubben, bygda og landet fullstendig på hodet. Like etter at hun kom hjem fra Østerrike arrangerte Bærums Skiklub en stor hurrafest med Inger som midtpunkt.

For seieren mottok Morgenbladets gullmedalje for årets idrettsbragd, Sportsjournalistenes statuett som beste idrettsutøver. Hun mottok dette året også Holmenkollmedaljen og kongepokalen og hun ble videre utnevnt til æresmedlem i Bærums Skiklub.

Etter sesongen i 1960 sluttet Inger å konkurrere og reiste til USA for noen år. Hun hadde da i sin karriere også fått med seg åtte norske mesterskap. Nevnes skal også at hun lå på tredjeplass etter 1. omgang i OL i Squaw Valley i 1960, men dessverre hadde hun et uhell i 2. omgang, slik at hun til slutt endte på 14.-plass.

Inger var et unikt idrettstalent og det er nesten naturstridig at hun endte opp som verdensmester i slalåm, sett på bakgrunn av at hun først begynte å trene alpint som 19-åring. Dessuten måtte hun trene uten heis i Kirkerudbakken, som først kom i 1962.

Bærums Skiklub måtte vente i over 30 år før klubben igjen vant internasjonale titler i alpint. Da vi i 1990-åra arrangerte hurrafester for Jagge, Kjus og Burre for deres OL-gull, var Inger og Borghild hedersgjester. Foruten at dette ble satt stor pris på av Inger Bjørnbakken, var det særlig stor stas for de eldre som var invitert at også den legendariske verdensmester fra Skui var til stede.

Inger Bjørnbakken vil også bli husket for sitt blide og beskjedne vesen og hun har alltid vært en enestående ambassadør for klubben vår.

Bærums Skiklub er stolt og takknemlig over det Inger Bjørnbakken har gjort og betydd for klubben vår, og våre tanker går nå til familien. Vi lyser fred over Ingers minne.

På vegne av Bærums Skiklub

Jens Mundal

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.