Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Frithjof Ramm von der Fehr til minne

Frithjof Ramm von der Fehr.
Frithjof Ramm von der Fehr.
Foto: Privat

Professor, Dr.odont. Frithjof Ramm von der Fehr døde 24. januar, 90 år gammel, etter en tids sykdom. 

En av nestorene i norsk odontologi er borte. Mesteparten av sitt yrkesaktive liv var han tilknyttet Universitetet i Oslo. Det er utallige tannleger i dag som har vært under hans kyndige veiledning. 

Von der Fehr var født i Bergen. Etter artium reiste han til Oslo og tok i 1955 sin tannlegeutdannelse ved Norges Tannlegehøyskole. Hans styrke som professor i odontologi var at han etter utdannelsen skaffet seg klinisk erfaring som militærtannlege, assistenttannlege og distriktstannlege. Bred forskningserfaring ervervet han med opphold ved Eastman Dental Institute i Rochester og ved Forsyth Institute, Harvard University i Boston. 

Han var også aktiv i etableringen av Det odontologiske forskningsinstitutt i Oslo på 50-tallet. Von der Fehrs forskning førte frem til doktorgraden i -68, og han publiserte over 100 vitenskapelige artikler i internasjonalt anerkjente tidsskrifter om tannemaljen, karieslesjoner, epidemiologi og fluorider. Hans forskning ble grunnleggende for bruken av fluorider i dagens forebyggende kariesbehandling. 

Von der Fehr ble i 1968 utnevnt til professor ved Århus Tandlægehøjskole. I perioden 1971–2000 var han professor ved UiO. Han ble raskt ansett som en meget kunnskapsrik lærer, veileder og forsker som ble lyttet til ved fakultetet. For sin innsats i forskning og undervisning mottok von der Fehr i 2004 H.M. Kongens fortjenestemedalje i gull. 

Han vil bli husket som en bauta i kariologi, og for hans varme omsorg for sine medarbeidere. Han var i alle år gift med sin Anne Marie (Bibi) som vi ved avdelingen også lærte å kjenne som et varmt menneske. Våre tanker går til hans etterlatte, tre barn, åtte barnebarn og fire oldebarn.

På vegne av tidligere kolleger ved Det odontologiske fakultet:

Morten Rykke, Alix Young, Pål Barkvoll, Harald M. Eriksen

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.