Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Erling Sven Lorentzen til minne

En høyt dekorert og respektert hedersmann har gått bort. Den 9. mars sovnet motstandsmannen og Linge-karen Erling Lorentzen (født 28. januar 1923) inn etter et langt, rikt og aktivt liv. Forsvarets spesialstyrker har mistet en av sine opphavsmenn. Forsvaret har mistet en dypt respektert soldat, en veteran og en forsvarsvenn.

Allerede morgenen 9. april 1940 fikk Erling sitt første møte med invasjonen av Norge da han fra sitt soveromsvindu kunne observere tyske JU-52 fly lande på Fornebu. Sammen med familien flyktet han nordover. På Lillehammer opplevde han på nytt kamphandlinger. Dette gjorde sterkt inntrykk på den 17 år gamle ungdommen. Allerede våren 1941 deltok han aktivt i motstandskampen. Da nettet snørte seg sammen i 1942 måtte han gå i dekning. Han bestemte seg for å forsøke å komme seg til Storbritannia, med et sterkt ønske om å komme inn i Kompani Linge.

I april 1943 var han i Skottland og ble kort tid etter tatt opp som kandidat til den harde utvelgelsen til Kompani Linge. Som den desidert yngste kandidaten startet han trening og utdanning til sabotør. På samme kurset var også krigshelten Gunnar Sønsteby. Erling fikk spesialutdanning ved flere treningsleirer i Skottland, før han ble satt inn i operasjoner i Norge. I slutten av april 1944 gikk han om bord i jageren KNM Hitra. Etter en farefull seilas over Nordsjøen ble gruppen satt inn i Austevoll sørvest for Bergen. Han kom seg videre til Hallingdal som ble hans operasjonsområde.

I Hallingdal hadde Erling en sentral rolle i arbeidet med å forsterke den lokale motstandsbevegelsen som da besto av 400 mann. Han drev rekruttering, undervisning, instruksjon, trening og organisasjonsbygging av Milorg. Sammen med lokale motstandsmenn gjennomførte han flere farefulle operasjoner mot drivstofflager langs jernbanelinjen i Hallingdal. Ved frigjøringen av Norge hadde motstandsbevegelsen i Hallingdal økt til 800 godt trente og utrustede soldater. Etter frigjøringen ble Erling en del av vaktstyrken for kongehuset. Han startet en sivil karriere, men var fortsatt svært aktiv i etableringen av nasjonal forsvarsevne etter krigen.

Erling holdt tett kontakt med spesialstyrkene. Vi vil savne hans gode humør, lune humor og hans gode historier. Han var en inspirator for våre nye operatører i spesialstyrkene. Han var et stort forbilde og en støttespiller for oss alle.

Forsvarets spesialstyrker minnes Erling Lorentzen med dyp respekt og takknemlighet. Hans gode minne vil alltid være med oss, og er en del av den stolte arven etter de som kjempet et fritt og demokratisk Norge.

På vegne av alle i Forsvarets spesialstyrker,

Torgeir Gråtrud generalmajor, 

sjef Forsvarets Spesialstyrker

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.