Omtrent samtidig var Stabæks spiller Leni Larsen Kaurin på restaurant med sin fotballtrener Øyvind Eide. Den rutinerte toppseriespilleren forteller i dag at hun fra sin trener under middagen mottok et «gavekort» på «én times erotisk massasje med happy ending» – som treneren selv skulle stå for utførelsen av.

Tilbudet inngikk i en rekke av fremstøt fra treneren som også omfatter blomster og bilder av treneren i svært lettkledd fremtoning, formidlet på e-post signert «med sportslig hilsen Stabæk Fotball, Øyvind Eide, Hovedtrener Stabæk Kvinner».

Elegant? Klønete? Harmløst? Det som er relevant, er hvordan spilleren opplevde trenerens tilnærmelser. Leni Larsen Kaurin sier hun opplevde dem som seksuelt betonede og uønskede. Det er i så fall nok til å oppfylle definisjonen av begrepet «seksuell trakassering». Seksuell trakassering er ikke bare ulovlig. Slikt er komplett uforenlig med rollen som trener.

Talentutvikling innebærer at en trener må søke «under huden» på sine utøvere: Prestasjoner utvikles gjennom modning, motivasjon, evne til å presse seg selv og utfordre egne grenser. En trener besitter autoritet gjennom sin kompetanse og som servitør av de svarene som ambisiøse og søkende utøvere higer etter.

En fotballtrener kontrollerer i tillegg arenaen der spillerne kan vise seg frem og oppleve suksess; laget som til enhver tid er ute på banen.

Forholdet mellom trener og utøver vil derfor aldri være preget av jevnbyrdighet. Trenere opplever fra tid til annen at deres utøvere sliter med å skille respekt, beundring og takknemlighet fra følelser, hengivelse og fysisk tiltrekning.

Å være trener er derfor en risikosport – der det er treneren som har ansvaret for å minimere risikoen.

Les flere meninger og debattinnlegg her.

Det er trenerens ansvar at det ikke er tvil om hva som inngår i relasjonen trener-utøver. Det er trenerens ansvar å passe å på at forholdet til utøverne ikke går over fra å være «utviklende» til å bli «krenkende».

Derfor er det selvsagt for trenere flest at de ikke bare må holde seg på matta, men også godt innenfor kanten av den.

Men også klubbene må følge med. Klubbene som påtar seg ansvar for å utvikle lekende barn til målrettede idrettsutøvere. For foreldre som betror klubbene sine barn, er det neppe tilstrekkelig at klubben har formulert verdier og regler. De må håndheves også.

Konkret: Dersom klubben får opplysninger om at utøvere sextrakasseres, må klubben søke til bunns i saken så fort som mulig. Erfaringen fra saken mot den sexdømte juniortreneren tilsier at Stabæk burde ha høy beredskap med tanke på tilsvarende saker.

Stabæk fotballs ledelse drøyde til igår – fem dager etter at trakasseringssaken nådde offentligheten – med å si offentlig at klubben ikke vil kommentere saken.

Det tjener klubben heller ikke til ære at beviser for trakasseringen – det famøse «gavekortet» – er rotet bort av sportslig leder før klubbens styre ble involvert i saken.