LES OGSÅ: Nora (15): – Lykkejaget kan være bra, men da må man jage den lykken som kommer innenfra

Helt fra vi var små har de fleste i min generasjon, generasjon prestasjon, vært vant til at foreldrene våre har tatt ansvar for lykken, opplevelsene og aktivitetene vi samler i den usynlige ryggsekken som alle mennesker bærer med seg igjennom livet.

I den ryggsekken kan det ligge både gode og dårlige opplevelser og minner.

Etter min mening er det for mange unge som har levd på en godtroende livsløgn om at alle gode ting faller rett ned i fanget på dem, uten at de trenger så mye som å løfte en finger.

Mens tiden flyr kommer vi til et punkt i livet der vi ikke lenger kan være avhengig av foreldrene våre.

Vi må nå utforske begrepet «lykke» selv.

I hvor stor grad er man selv ansvarlig for sin egen lykke?

Lykke kan være så mangt. Det kan være å omgi seg med mennesker man har gode relasjoner til, som venner og familie, å leve i et trygt land, ha et sunt liv med trening og godt kosthold, å prestere i noe, eller det kan være materialistiske goder, slik som penger, hus og klær.

Materialistiske goder kan i teorien de fleste skaffe seg, men kan man leve på denne gleden?

Jeg tror at lykke for de fleste mennesker innerst inne heller assosieres med kjærlighet, gode relasjoner og trygghet, og dette bygger på tilstander som du selv må jobbe for å oppnå.

Lykke er et resultat av valgene du velger å ta gjennom livet, hvem du velger å omgås og hvilke briller du ønsker å se på livet ditt med.

I løpet av oppveksten har mamma lært meg å se livet mitt i perspektiv.

Jeg pleier å prøve å se meg selv ovenfra, fra verdensrommet, der plutselig mitt store liv og mine store problemer bare er synlig som en nål i høystakken.

Hvis jeg har en konflikt med noen eller ikke trives i noens selskap, får denne metoden meg til å innse at bare jeg som enkeltindivid er ansvarlig for min egen lykke.

Jeg kan ikke forvente at andre skal kunne lese tankene mine og gjøre meg lykkelig.

Dette hjelper meg til ikke å ta ting så alvorlig, og metoden får meg også til å innse at jeg faktisk har det ganske bra og burde være takknemlig for å bo i trygge, lille Norge.

Tenk så mange som daglig har bekymringer om mat, sykdom, krig og terror.

Jeg tenker at man i veldig stor grad er ansvarlig for egen lykke.

Det er bare du som kan vite hva du selv ønsker og ikke ønsker å gjøre med livet ditt.

Jeg mener det er viktig å ha respekt for seg selv og hva man liker, og ikke bare strebe etter å gjøre andre lykkelige ved å følge strømmen.

Ved å legge din lykke i andres hender risikerer du nemlig å gå på en smell den dagen du er for deg selv.

Det er viktig ikke å miste seg selv og den man er!

Min ryggsekk er full av andres bjørnetjenester fra barndommen, og nå vil jeg gå på min egen lykkejakt og finne ut hvordan jeg skal bli lykkelig fremover.

Blir du med?