Åtte uker er for lenge til bare å feriere og leve livets glade dager. Mange unge prøver derfor å skaffe seg sommerjobb i noen uker, for å få et kjærkomment tilskudd til økonomien og – kanskje like viktig – skaffe seg verdifull erfaring fra arbeidslivet. Sommerjobber i tenårene tar seg pent ut på cv’en, det er et tegn på initiativ og arbeidslyst. Men – det er ikke enkelt å skaffe seg jobb for alle som vil. Spesielt ikke i Asker og Bærum, som ikke akkurat kan kalles turistkommuner og derfor ikke utgjør et typisk sommerjobbmarked. Det betyr at mange sliter, selv om de er aldri så oppsatt på å skaffe seg sommerjobb. Daglig leder Mari Espelin i jobbportalen Ekstrahjelp forteller at opptil 2.500 jobbsøkere har besøkt tjenesten hver uke den siste måneden.

For mange av dem blir det med håpet om sommerjobb. 18-årige Leeza Borchgrevink forteller at hun i fjor søkte en rekke jobber uten engang å få svar. Ett år senere er mulighetene bedre, og nå kan Asker-jenta juble over sommerjobb på Tusenfryd. Mange andre Asker-ungdommer er ikke like heldige. Kommunen formidler 50 sommerjobber for ungdom mellom 13 og 17 år. Jobbene kan være i private firmaer eller kommunens egen virksomhet, og blir fordelt etter først-til-mølla-prinsippet. Den dagen de unge var invitert til å møte opp og melde sin interesse, var køen så lang at mange måtte snu med uforrettet sak. – Hadde vi hatt 200 jobber, ville vi ikke hatt problemer med å fylle dem, forteller Maria Ekdal Gomes ved Utekontakten.

Til sammenligning formidler Bærum kommune 500 sommerjobber til ungdom under 18 år. Noen få er jobber innen kommunen, men de aller fleste får jobber i private firmaer, men som formidles av kommunen. Fortsatt står en håndfull unge uten sommerjobb i Bærum, men leder Ikhlaque Chan ved Marie Plahte aktivitetssenter tror han vil klare å skaffe alle et tilbud.

Les flere meninger her.

Bærum kommune skal ha ros for at de klarer å formidle så mange jobber til ungdom som vil benytte en del av sommeren til å gjøre noe nyttig. Det er verdt å merke seg at de fleste jobber i private firmaer. Kommunens rolle er å sørge for formidlingen. Dette må kunne være et eksempel til etterfølgelse også for Asker. Kommunen har mer enn nok av lovpålagte og andre viktige oppgaver, bevares, og vi ser ikke for oss at Asker skal tilby ungdom sommerjobb i kommunens virksomheter og på kommunens regning. Derimot kan Asker med fordel engasjere seg sterkere som mellomledd mellom det lokale næringslivet og de unge jobbsøkerne slik at alle de som vil ha sommerjobb, faktisk får en mulighet.

Dette er Budstikkas lederartikkel onsdag 24. juni 2015.