Unntaket var en selvforskyldt velt, som kostet meg en del skrubbsår. Noen erfaringer og ettertanker fra årets sesong:

  • Ny sykkel innkjøpt på våren allerede nedbetalt – jeg har spart 6 månedskort à 1.070 kroner = pris for ny sykkel. Og den holder i mange år fremover.
  • Vekten av syklisten er redusert med 5 kilo, formen er vesentlig bedre.
  • Miljøet er spart for 300 kg karbondioksid.
  • Innspart tid ca. 35 timer (sykkel er raskere enn bussen, jeg har 12,5 km hver vei).

Ellers er det meste ved det gamle – bilistene vil ha veien for seg selv, fotgjengerne vil ha fortauet for seg selv, syklistene vil bruke begge etter eget behov. I tillegg har du rulleskigående (eller er de kjørende?), rulleskøyter og elektriske rullestoler som også skal frem. Det neste blir Segway.

LES OGSÅ: Krav mot kommunen etter sykkelvelt

Konfliktene er de samme gamle, selv om jeg kanskje kan registrere en viss bedring i forholdet bilist/syklist. Kan være at det er en økende forståelse for at det i hvert fall ikke er syklistene som er skyld i køene på veiene?

LES OGSÅ: - Dette er farlig for syklister

Men i påvente av at alle trafikanter får sin egen vei/fortau til eksklusiv bruk (dette kan nok drøye noen år – for å si det mildt!) fins det faktisk en løsning som kan gjøre situasjonen i trafikken mye bedre for alle parter.

Les flere meninger og debattinnlegg her!

Løsningen er etter min mening genial – den koster ingenting, den kan tas i bruk umiddelbart, og den vil redusere antall ulykker og nesten-ulykker drastisk. Løsningen heter: Følg trafikkreglene! Kjedelig, men uhyre effektivt.

Trafikkreglene er nokså omfattende (de har tenkt på det meste), men hvis vi starter med følgende er vi godt i gang:

Syklister holder seg på høyre side og avpasser farten etter forholdene.

Fotgjengere går på venstre side – mine uoffisielle tellinger viser at fire av fem går på høyre side slik at de får syklistene bakfra, upraktisk med mindre man har øynene på feil side av hodet.

Bilister bruker blinklys og respekterer vikeplikten.

Og – alle sammen følger veitrafikkreglenes paragraf 3 (som godt kunne vært hentet fra Kardemomme by): «Grunnregler for trafikk. Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.»

Og med dette: God vinter til alle!

Bjørn Lærkerød,
Nesbru