En sunn utvikling

GIGA-ANLEGG: Russebussen «Excelantationmark» fra Valler leide i 2008 inn samme lydanlegg som superbandet Metallica brukte på sin verdensturné. Trenden med slike enorme og kostbare lydanlegg ser ut til å være nedadgående. FOTO: HAKON HOLTAN

GIGA-ANLEGG: Russebussen «Excelantationmark» fra Valler leide i 2008 inn samme lydanlegg som superbandet Metallica brukte på sin verdensturné. Trenden med slike enorme og kostbare lydanlegg ser ut til å være nedadgående. FOTO: HAKON HOLTAN

Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Mens påskeferien for de aller fleste har vært ensbetydende med slappe og velfortjente fridager, har russen jobbet døgnet rundt for å få ferdig sine fargerike og påkostede doninger. Her skal det males, snekres, pusses og monteres for å få russebussen for å vinne kåringene som er rett rundt hjørnet.

Hittil er det registrert 43 russebusser her i Asker og Bærum og for første gang er jentebussene med sine 23, i flertall.

For første gang siden den sentrale registreringen startet, er det registrert en nedgang i antallet lokale busser, samtidig som antallet slike busser stiger på landsbasis. Både tidligere år og ikke minst i fjor, var vårt distrikt høyt representert i forhold til totalantallet, men det kan synes som om busser som fenomen altså har spredd seg til andre deler av landet.

At antallet synker her på tross av at elevkullet er høyere enn før, kan ha mange årsaker. Mens det før var vanlig å ha egne busser på skolene, er det nå mer og mer vanlig med blandingsbusser. Følgelig kan også mange lokale russ være med på busser som er registrert i eksempelvis Oslo. De høye kostnadene og den utstrakte bruken av store leddbusser kan også gjøre at det er flere medlemmer på hver buss.

Men en gledelig trend må det likevel sies å være at det kan virke som om budsjettene er lavere enn før. Det har ikke vært uvanlig med russebussbudsjetter langt over millionen de siste årene. Totalt hadde fjorårets 51 busser et budsjett på formidable 22 millioner. Selv om vi unner de unge å feire at skolegangen er over, hilser vi en slik økonomisk nedbremsing velkommen.

Utviklingen har lenge gått ut over alle dimensjoner. Lydanlegg som har vært brukt på store utekonserter i utlandet ble eksempelvis leid inn sammen med egne mobilkraner. En ting er alle klagene dette har avstedkommet, en annen er at utrykket «etter den søte kløe, kommer den sure svie» har fått nytt innhold. Det er ikke heldig å sitte igjen med gjeld etter russetiden, slik noen har opplevd.

De nye reglene har således en vinn-vinn-dimensjon og dobbel dempeeffekt over seg. Både støyen og pengebruken er dempet. Dette er en sunn utvikling.

Russen er et like velkjent og sikkert vårtegn som hestehov og blåveis. Hvis russen klarer å oppføre seg og feste uten at de er til altfor mye plage for sine omgivelser, oppfordrer vi alle til å være rause og glede seg med dem.

Dette er Budstikkas lederartikkel onsdag 7. april 2010.

Artikkeltags