– Yngre idrettsutøvere vil gjerne overprestere. Da hender det at de fornekter eller neglisjerer sin egen situasjon, sier lege Arne Røde, som presiserer at han uttaler seg på generell basis.

LES OGSÅ: 

Stabæk-legen mener støtteapparatet har et ekstra ansvar med å passe på at man ikke trener seg i senk.

– En åpen dialog mellom utøver, trener og det medisinske støtteapparatet er veldig viktig. Man må være tydelig på at man ikke kan trene for hardt og at man må bygge opp kroppen gradvis etter en sykdomsperiode. For en ung lagidrettsutøver kan det være vanskelig å holde igjen. Kanskje er han i ferd med å spille seg til fast plass på laget. Har man en overivrig trener eller et uklokt støtteapparat, kan spilleren oppleve å bli presset, selv om det ikke trenger å være tilfellet i det hele tatt, sier Røde, som ikke dermed tror det har vært tilfellet med Kosi Nervold.

– Jeg har full tiltro til det medisinske støtteapparatet i Bærum, presiserer han.

– Ut i mer enn ett år

At en utøver kan bli så satt ut av å trene med en infeksjon i kroppen at han eller hun blir ute i et helt år, slik tilfellet har vært med Eirik Kosi Nervold, er ikke et ukjent tilfelle for Stabæk-legen, selv om han aldri har opplevd det i Stabæk.

LES OGSÅ: – Anders er rammet av alle fotballspilleres mareritt

– Trening og hard fysisk aktivitet med en pågående infeksjon i kroppen er ikke bra for noen, uansett om man er idrettsutøver eller ikke. Man kan få noe som kalles postinfeksiøst syndrom, hvor kroppen kan gå i fullstendig baklås, noe som kan være alvorlig. I de tilfellene jeg har opplevd slikt med unge idrettsutøvere, har årsaken vært kyssesyke. Trener man med det, kan man faktisk settes ut i mer enn ett år også, avslutter Røde.