– Jeg har fått mobiltommel. Snakk om i-landsproblem!
En smått brydd kollega lener seg over lunsjbordet. Hun har pådratt seg det mange spår vil bli vår nye folkesykdom: Belastningsskader etter overdreven eller uvettig bruk av mobiltelefon.
De fleste i Asker og Bærum eier en smarttelefon og/eller et nettbrett, og bruker tommelen til å manøvrere på trykkskjermen.
Fysioterapeut Camilla Sahlin Pettersen ved Askerfysio er overbevist om at dårlige mobilvaner bidrar til at stadig fler pådrar seg skjelett- og muskelplager.
– Problemer med tommel, håndledd og særlig nakke er ofte en direkte følge av mobil- og nettbrettbruk. Mange kommer hit med den typen problemer, sier hun.
LES OGSÅ:
Stabæk først i Europa med kiosk-app
Forfatter-skade
På behandlingsbenken foran henne ligger Anette Aronsson (44). Da hun flyttet fra Sverige til Asker for et år siden bestemte hun seg for å gjøre det hun alltid hadde drømt om: Skrive en barnebok.
– Da jeg var ferdig med skriveprosessen brukte jeg nettbrett og mobil for å lese igjennom og redigere manuskriptet. Jeg bladde med tommelen, og etter en stund begynte jeg å kjenne smerte i leddene og høyrearmen, forteller hun.
Aronsson trodde først smerten var en treningsskade hun hadde pådratt seg på sin første langrennstur noen dager i forveien.
– Det gjorde ordentlig vondt, og jeg kjente meg svak i armen. Jeg slet med å løfte handleposene for å legge dem i bagasjerommet.
Fysioterapeut Camilla Sahlin Pettersen sier plagene ofte oppstår når musklene jobber statisk, og leddene bringes i ytterstilling.
– Jeg ber pasientene mine unngå statiske stillinger og ikke gjenta de samme bevegelsene hele tiden. Skal du se en film på mobilen bør du legge den i fanget eller på bordet foran deg. Det er også mye hjelp i å veksle mellom hvilke fingre du bruker til å skrolle, og bytte på bruken av høyre- og venstrearm, forteller hun.
LES MER: Bussjåfør hadde videosamtale mens han kjørte – mistet lappen
Yngre og yngre
Sykefravær som følge av digital slitasje er dessverre er et tiltagende problem, ifølge Pettersen. Det gjenspeiles også i statistikken. Muskel- og/eller skjelettlidelser er årsaken til mer enn en tredjedel av det samlede, legemeldte sykefraværet i Asker og Bærum i perioden 2010–2014. Lidelser i skjelett og muskulatur forekommer mer enn tre ganger så hyppig som samtlige andre fysiske plager, viser statistikken Nav har utarbeidet på forespørsel fra Budstikka.
– Pasientene som oppsøker meg med disse plagene blir yngre og yngre. Det tyder på at vi bør lære ungene hvordan de skal bruke digitale hjelpemidler riktig – særlig i en tid hvor disse også tas i bruk i undervisningen, mener Pettersen.
Språkrådet førte i fjor opp «mobilnakke» på listen over ti nyord fagrådet tror vil slå rot i det norske språket. Kan hende sniker mobiltommelen seg inn på årets liste?