Dødsfallet i Valdres opp i PFU: – Mye lærestoff for mediene i disse sakene

BEHANDLER KLAGER: Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet tirsdag klager mot flere medier på dekningen av dødsfallet i Valdres nyttårsaften 2015. Ved enden fungerende PFU-leder Liv Ekeberg, som berømmer Budstikka for å gi offentligheten en annen historie i dokumentet «Da Lommedalen mistet en av sine».

BEHANDLER KLAGER: Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet tirsdag klager mot flere medier på dekningen av dødsfallet i Valdres nyttårsaften 2015. Ved enden fungerende PFU-leder Liv Ekeberg, som berømmer Budstikka for å gi offentligheten en annen historie i dokumentet «Da Lommedalen mistet en av sine». Foto:

Flere medier brøt god presseskikk i dekningen av saken der en 13 år gammel jente fra Lommedalen døde på en hytte i Valdres. Men Budstikkas 10 siders dokumentar ble frifunnet.

DEL

Tirsdag var Pressens Faglige Utvalg (PFU) samlet for å behandle til sammen 11 klager mot ni norske mediers dekning av den såkalte Lommedalen-saken. Utvalget kom frem til at TV2, NTB, Dagsavisen, Dagbladet og NRK brøt god presseskikk med bakgrunn i punkt 4.8 i Vær varsom-plakaten, da de gikk for langt i å koble dødsfallet til mobbing. Også Budstikka fikk kritikk for å ha publisert et leserinnlegg der familien til den avdøde jenta fremsatte påstander om sammenhengen mellom mobbing og dødsfallet.

Punkt 4.8 omhandler hensynet til konsekvenser for barn som omtales i mediene.

SAMLESIDE: Dødsfallet i Valdres

Berømmet Budstikka

Lokalavisens 10 sider lange dokumentar «Da Lommedalen mistet en av sine», i november 2016, ble frifunnet av utvalget.

– Vi har kommet til at Budstikka ikke brøt god presseskikk. Vi berømmer lokalavisen for å ta den store jobben med å bringe en annen sannhet ut til offentligheten enn den som tidligere har vært kjent gjennom mediene, sier Liv Ekeberg, nestleder i utvalget.

– Det er ganske mye lærestoff for mediene i disse sakene. Ikke minst at journalister og redaktører må tenke på konsekvensen av medieomtale av barn fra første stund, og særlig i slike saker med en dramatisk utvikling. Ulykken er at det åpenbart ikke skjedde i denne saken, sier Nils E. Øy, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund.

LES BUDSTIKKAS DOKUMENT HER: Da Lommedalen mistet en av sine 

– Tidenes grundigste diskusjon

– Dette var tidenes grundigste diskusjon om hensynet til barn som omtales i mediene, og det som en følge av Budstikkas dokument. Jeg er glad for at det hever fokus på konsekvenser for barn. Så er vi enig i kritikken vi selv fikk for å ha gjengitt sterke påstander i et leserbrev fra avdødes bestefar 7. januar 2016, sier Budstikkas sjefredaktør Kjersti Sortland.

En gruppe foreldre fra Lommedalen hadde klaget inn TV 2 for brudd på tre punkter i Vær varsom-plakaten.

– Det var en god og grundig behandling med mange reflekterte innspill fra utvalgets medlemmer. Vi håper PFUs behandling av saken har dannet et godt grunnlag for norsk presse med tanke på hvordan de skal håndtere saker som omhandler barn i fremtiden, sier en av foreldrene som overvar møtet.

Artikkeltags