Glad for bloggplakat

FORNØYD: Redaktør Susanne Kaluza lanserte Sunn Fornuft-plakaten i går.Foto: Nina Abrahamsen

FORNØYD: Redaktør Susanne Kaluza lanserte Sunn Fornuft-plakaten i går.Foto: Nina Abrahamsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Redaktør i Kvinneguiden, Susanne Kaluza, er initiativtager til Sunn Fornuft-plakaten. You Tube-blogger Cornelia Grimsmo (24) synes tiltaket er positivt.

DEL

«Unngå å skrive hvor mye du veier, kaloriinntak og midjemål». er noen av rådene Sunn Fornuft-plakaten som ble lansert i går. «Når du skriver om klær unngå å skrive hvilken klesstørrelse du bruker», er et annet.

– Jeg håper plakaten kan være med å bevisstgjøre slik at enda flere blir klar over hvorfor det er lurt å unngå detaljer om egen trening, vekt og matinntak, sier Susanne Kaluza.

Fikk slakt

Enkelte gir for øvrig plakaten slakt: Det moralske sosiale presset man ønsker å legge på bloggere i alle aldre er med andre ord stort, enten er du med oss og følger retningslinjene vi har utarbeidet, eller så er du mot oss og bryr deg ikke om at mennesker lider.

Det er en for lett holdning til ytringsfihet og sensur, og en alt for enkel inngang til , skriver Kjetil manheim, leder for blogg.no.

LES OGSÅ: Droppet studier: Følges av 62.000 på YouTube

En påminnelse

Utgangspunktet for plakaten var en undersøkelse fra SIFO blant videregående elever som viser at 85 prosent av jentene opplever negativt kroppspress og 50 prosent sier at presset kommer fra bloggere, opplyser Kaluza.

– De som leser blogger om kropp, trening og dietter er alle slags folk, fra de helt friske til de aller sykeste. Egentlig handler dette bare om å minne om på hvorfor det er viktig å bruke din sunne fornuft når du skriver om disse tingene, sier hun.

- Bra tiltak

Blogger Cornelia Grimsmo (24) fra Bærum synes ideen er god.

Hun har 69.000 følgere på YouTube der hun blogger om alt fra positiv tenkning til råd om veganmant.

– Jeg synes det er bra at det blir gjort tiltak for å bevisstgjøre bloggere på hvilken påvirkning de har på leserne sine, sier hun, men ville likevel endret noe.

– Jeg er veganer og vil spre budskapet om plantebasert mat gjennom mine kanaler, selv om jeg verken er lege eller ernæringsfysiolog. Så må andre folk få lov til å snakke om det de tror på, så lenge det handler om å ta vare på seg selv og ikke hvordan man oppnår «sommerkroppen».

LES OGSÅ: Ufrivillig sirkusartist i Asker

– Stort ansvar

En av kvinnene bak plakaten er Lauga Oskarsdottir, sjef i bloggsamfunnet United Influencers.

– Vi har et stort ansvar. Leserne har tilgang til rollemodellene hele døgnet og opplever mye av det de ser som ekte. Vi vil at alle skal tenke seg litt om før de publiserer.

Artikkeltags