«Maud» klar for vinter over vann

NESTEN HEL VED: «Maud» er hevet i Canada og brødrene Espen, Gudbrand og Franz Tandberg sitter på ripa til båten. FOTO: MAUD RETURNS HOME

NESTEN HEL VED: «Maud» er hevet i Canada og brødrene Espen, Gudbrand og Franz Tandberg sitter på ripa til båten. FOTO: MAUD RETURNS HOME

For første gang på siden polarskipet «Maud» sank i 1930 skal hun overvintre over vann.

DEL

Den siste måneden har prosjektleder for «Maud Returns Home», Jan Wanggaard og resten av gjengen som har hevet det stolte polarskipet til Roald Amundsen, jobbet knallhardt for å gjøre båten klar for overvintring over vann i Cambridge Bay i Canada. Båten er bygget i Vollen og skal etter planen tilbake til Asker.

LES OGSÅ: – Jeg er lykkelig – Maud ser sterk ut

– Tonnevis med gjørme er gravd ut fra alle rom inne i den gamle båten. Det har vært veldig spennende, men møkkete og slitsomt. Vi har tatt ut veldig mange interessante gjenstander, men det vil ta flere år å sortere det forsiktig ut, skriver Wanggaard på hjemmesiden «Maud Returns Home».

– Det har vært en stor utfordring å organisere dette redningsarbeidet, men nå er vi svært glade for å se «Maud» over vann. Hun ser fortsatt sterk ut etter å ha blitt forlatt, slitt og revet i isen ved Cambridge Bay i 85 år, sa Wanggaard til Budstikka i september.

Polarsenter i Vollen

Tandberg Eiendom i Asker har sendt ut en ekspedisjon for å få polarskuta Maud hjem til Vollen.

Prosjektleder er Jan Wanggaard.

Maud ligger havarert i Cambridge Bay nord for Canada etter at Roald Amundsen hadde forsøkt å drive gjennom isen fra de Ny-sibirske øyer til nord for Spitsbergen.

Maud ble bygget av Christian Jensen i Vollen i 1916–17, veide 392 tonn, var 120 fot lang og 40 fot bred. Riggen ble lånt fra polarskuta Fram.

Maud har ligget under vann i over 80 år.

Slepebåten Tandberg Polar og bergingsflåten Jensen ankom Cambridge Bay 6. september i fjor.

Arbeidet og forberedelsene med å heve Maud startet i juni i år.

LES OGSÅ: «Maud» er hevet

Han er overveldet over hvor godt Amundsens polarskip et har holdt seg etter 85 år under vann.

– Nå er «Maud» klar til å møte sin første vinter over vann, og hun vil tørke sakte ut og miste litt vekt før hun er klar for sin lange reise hjem neste sommer, skriver Wanggaard på hjemmesiden.

De to siste somrene har Wanggaard og mannskapet om bord på slepebåten «Tandberg Polar» jobbet med å få løftet båten fra det som var antatt å være hennes siste hvilested i Nordvestpassasjen. Prosjektet er finansiert av Tandberg Eiendom.

– Prosjektet har vært en jevn strøm av små utfordringer helt fra vi begynte. Én etter én har vi måttet løse dem. Vår styrke er nok at vi er en liten stabil gruppe som løser oppgavene etter hvert som de trer frem, forteller Wanggaard.

LES OGSÅ: VG: Dronningen er berget

Artikkeltags