Vi må stoppe det ekstreme matsvinnet til matbutikkene i Asker.

Vi har undersøkt hvor flinke matbutikkene i Asker er til å minske matsvinnet sitt. Vi må si at det har vært både sjokkerende og betryggende.

Her i Asker er vi generelt flinke til å kildesortere. Det har kommet frem at hele 70 prosent av avfallet i Asker kommune blir kildesortert, men av dette er hele 7,1 prosent feilsortert.

Vi kan alle forbedre oss når det gjelder matsvinn og kildesortering privat, men hvis vi skal kunne se store resultater så fort som mulig, er vi nødt til å se i dybden både lokalt og nasjonalt.

Nå som klimaet spesielt er utsatt, er det viktig å handle nå.

På Kiwi Fusdal har vi fått vite at de kaster mat til hele 500.000 kroner i året. Dette tallet virket lite da vi fikk høre at Meny på Trekanten kaster mat til en verdi av 2 millioner kroner i året. I tillegg låser de søppelcontainerne sine slik at det blir umulig for folk å dumpstre, som kan være negativt på andre utallige måter.

De litt mindre butikkene som for eksempel Rema 1000 på Risenga, kaster hele 400 liter mat i uka.

Da vi gikk rundt og intervjuet disse matbutikkene, var det ikke alle som ville svare. En av disse butikkene var Rema 1000 ved Asker stasjon. Dette ser vi ikke som et godt tegn.

Men det er viktig å huske at butikkene ikke bare påvirker matsvinnet negativt, det er faktisk mange butikker som har tiltak som begrenser matsvinn.

Kiwi Fusdal sier for eksempel at de har en rekke tiltak for å minske matsvinnet. Dette inkluderer eldre gjærbakstvarer som blir satt ned til halv pris, donasjoner til veldedige formål av mat som ikke er fersk, og at mat som likevel ikke blir spist, blir donert til gårder for dyrefor.

Meny har litt andre tiltak som Too Good To Go, innpakking av varer på nytt hvis det bare er én ting i pakken som er blitt dårlig, og de kildesorterer all mat fra emballasjen.

På Rema 1000 Risenga får de varsler gjennom systemet sitt som minner dem på at varer nærmer seg utløpsdato. Dette gjør at de kan selge varene sine for en billigere pris slik at flere folk kjøper produktene i butikken. De gir også bort en del mat til Varmestua.

Politikerne i kommunen vår må presse på alvoret rundt matkasteloven.

Som du ser her, bidrar allerede mange butikker så godt de kan, men det er ikke nok.

Poenget vårt er ikke bare at matbutikkene bør gjøre flere tiltak for redusering av matsvinn, men at politikerne i kommunen vår må presse på alvoret rundt matkasteloven.

Vi vet at dette er komplekst og komplisert å arbeide med, men det er tydelig at selv om de fleste butikkene gjør mye for å forhindre matsvinn, gjør de ikke nok.

Vi må innse hvor heldige vi er i Norge. Det er millioner av mennesker som sulter i verden, og vi står igjen her i landet vårt og har problemet med at vi kaster for mye mat. Er det slik vi vil fremstå?

Bildeserie

Vi handlet fra Too Good To Go åtte steder. Dette fikk vi i posene

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Hva skjer på E18?

00:00
/
00:00