Det er helt klart tørr hvitvin som passer ukens rett best. Aromamessig bør vinen ha et litt utviklet, kjølig fruktpreg som står godt til steinsopp og nøtter. I munnen bør den ha syre til å rense opp etter fiskefett, og lett fedme som harmonerer med rettens konsistens.

Louis Pasteur

Viner laget av druen Chardonnay fra kjølig klima passer retten som hånd i hanske. Men om druen er velkjent, trenger ikke distriktet være det. Denne gangen skal vi øst i Frankrike, mellom verdenskjente Burgund og grensen til Sveits. Der ligger det lille og relativt bortgjemte vinområdet Jura. Området er muligens mest kjent for å ha oppfostret Louis Pasteur, som i sin tid faktisk også laget vin her.

Klimaet i Jura er sterkt påvirket av kjølige luftstrømmer fra Alpene, noe som resulterer i viner som vanligvis har moderat alkoholprosent og spenstig syrestruktur. Her lages både musserende vin, hvitvin, rosévin og rødvin, i tillegg til områdets historisk viktige vin, «Vin Jeaune», som ligner på sherry.

Kompleksitet

Ukens vin er Benoît Mulin Chardonnay Vieilles Vignes 2011 (varenr. 1485801, kr 189,90, bestillingsutvalg). Vinen fremstår som litt utviklet, med middels dyp gulfarge. Den er aromatisk ganske kompleks, med et aromabilde som inneholder både epler, sitrus, smør, sopp og nøtter. Slik sett fremstår vinen som et speilbilde av rettens deilige dufter.

Vinen er tørr, lett og syrlig med god balanse, og den passer derfor retten godt – uten å dominere. Vinens konsistens harmonerer perfekt godt med fiskens saftige, fyldige tekstur. Diskret bruk av eik er med å gi kombinasjonen kompleksitet. God konsentrasjon og moderat med alkohol i vinen bidrar til at retten og vinen følger hverandre gjennom hele smakskurven. Ettersmaken er en herlig kombinasjon av sopp, nøtter og smør.

Mitt råd er å lufte vinen i en vid karaffel, eller bruke glass med stor klokke, for å lokke fram vinens aromatiske potensial. Server den på 10 til 12 grader. At Jura kan lage knallgod Chardonnay, er det ingen tvil om.