I tillegg til en og annen OK skiløper, noen helt greie tennisspillere og popmusikk i verdensklasse kommer det en del gode retter og mattradisjoner fra Sverige.

At «råraka med løjrom», som er så svinsk enkelt og så utrolig godt, ikke har fått fotfeste i det norske kjøkken, er nesten ubegripelig. De blågule fortjener ros for å ha laget noe så fantastisk enkelt og så inni hampen godt.

DRIKKE TIL DENNE MATEN: Knallkjøp fra Savoie

Når du lager råraka med løjrom ligger djevelen i detaljene, for å si det sånn. For dette kan bli kjempevondt hvis du bruker feil potet eller feil rogn/kaviar. Sørg derfor for å ha ekte svensk løjrom og mandelpoteter for hånden når du går i gang. Etter hvert, når du har fått tak på retten, kan du eksperimentere videre med røykt fisk, sild og andre typer rogn.

Løjrom er en av Sveriges fremste delikatesser, og produseres etter tradisjonsrike metoder i Kalix i Nord-Sverige en kort periode på høsten.

Viktige råvarer

Løjrommen kommer fra er en liten laksefisk som vi kjenner bedre som lagesild i Norge. Denne lille tassen produserer en anselig mengde rogn, som med mye tradisjon, kunnskap, kjærlighet og bitte litt salt blir til en gyllen oransje smaksbombe, herlig i kombinasjon med sprøstekt potet.

Fersk løjrom er supert, men dette er faktisk en av de råvarene som ikke forringes nevneverdig av en tur i fryseren, noe som gjør dette til en vinner hele året. Spiller ingen rolle om det er kaldt eller varmt, lyst eller mørkt ute.

Her kan du lese flere nyheter om mat og vin

Alle liker sprøstekt potet, men ikke svidd potet. Bruk aller helst mandelpotet eller en annen gul og melen potet. Poteten skal ikke gjennom annet en rasping på rivjernet, før den saltes lett og stekes i smør i en panne. Annet tilbehør er finhakket rødløk, rømme og – hvis du vil – litt dill og sitron.

Nu kjør vi ...

Råraka med løjrom

Ingredienser 4 Pers.

  • 6 stk. mandelpotet
  • 1 ts maldonsalt
  • 1/4 ts nymalt svart pepper
  • 50 g klaret smør
  • 4 ss rømme
  • 4 ss løjrom
  • 1 stk. rødløk
  • 2 dusk dill
  • 1 stk. sitron

Framgangsmåte

Skrell mandelpotetene og riv dem opp grovt på et rivjern. De blir brune i rekordfart så ikke riv opp for mye av gangen. Derfor gjør jeg det «à la minute» som det så fint heter. Det betyr at jeg bare river det jeg skal bruke for hver rak hver gang.

Salte og pepre poteten og la det stå i 30 sekunder. Samle alt sammen som en snøball i hånden og skvis ut det meste av vesken. Det skal ikke være helt dønn tørt, men det er viktig å få ut en del av vesken som dannes etter riving og salting.

Start stekingen med klaret smør. Klaret smør er helt ordinært smør (ikke margarin) som er smeltet i en liten kjele, hvoretter du forsiktig heller fettet over i en ny skål. Bunnslammet lar du bli igjen i kjelen. Det er fettet som du har helt av som skal brukes til stekingen. Det som ligger igjen i kjelen du varmet opp smøret i, kan du bare kaste.

Bruk en god og varm panne til stekingen. Legg 2 ss smør i pannen og fordel poteten utover. Press poteten utover med en stekespade til den er helt flat og 10-20 cm i diameter.

Pass på at den ikke revner, men holder seg sammen som en liten «plate».

Stek den på moderat varme, slik at den blir god og sprø på en side før den får samme behandling på andre siden. Legg råraken over på et brett og stek de andre ferdig. Dette kan fint gjøres flere timer før gjestene kommer. Varme alle sammen før servering, og legg opp en solid spiseskje med løjrom, rømme og finhakket rødløk.