Sol, sommer og en lett krusning på sjøen. Hvalstrand Bad viser seg fra sitt aller vakreste denne ettermiddagen Gutten og hans følge svinger inn i de historiske lokalene.

– Forrige gang ble vi stående i syv minutter før noen viste oss til et bord. Denne gangen tok det syv sekunder, sier Gutten fornøyd idet han og Følget benker seg ved vindusrekken.

Utsikten er det i alle fall ingen ting å utsette på – fra den nye båthavnen i Leangbukta og helt til Oslo. Pauseunderholdning som gir ro i sjelen. Helt på høyde med Hurtigruten eller Telemarkskanalen minutt for minutt. Og selvsagt en og annen modig badegjest, som frister skjebnen fra det flotte stupetårnet.

To gutter har våget seg helt til topps på tier’n. De tar armhevninger og knebøy, virker som om de gjør alt for å slippe å sette utfor. Men det inspirerer i alle fall Gutten til å stupe i det.

– Satser på 5-meter’n, jeg. De fem rettene ser utrolig fristende ut, sier Gutten og sikter til den ene av de to kombinasjonsmenyene på spisekartet.

– Skulle gjerne dristet meg på 3-meter’n, men asparges og kalv frister ikke i dag. Derimot ser røykt ørret med rogn og fritert lompe og indrefilet av okse perfekt ut, mener Følget, som lager sin egen treer.

– Og jeg kjører gjerne i dag også, jeg, sier Følget og hinter tilbake til besøket her for tre år siden.

Det er godjenta, si, det!

Vår entusiastiske og blide kelner hopper raskt innpå med vinforslag.

– Vina punto alto fra Chile er perfekt til både chèvre og carpaccio, og så må du prøve Valpolicella classico til breiflabben og osten, kommer det bestemt.

Som sagt så gjort. Gutta på tier’n kikker søkende over betongkanten og ned i det glinsende vannet. Ikke helt klare ennå, nei. Ved bordet seiler inn en velduftende brødkurv og grovsaltet smør på et kamskjell.

- Lekkert, og godt er det også, mener Følget.

Og fra da av er det som om Guttens stup fra femmer’n den reneste gastronomiske stilstudie. Fra den lekreste lune chèvre med pinjekjerner og friterte søtpoteter (litt seige). Videre til carpaccio med mangosalat, syltet kumkvat og revet parmesanaktig Holtefjellost. Så hummerbraissert breiflabb med syltet rødløk og vårløk, hummervinaigrette og umami-aioli (trøste og bære – blir det bedre nå?). Før Hvalstrands ostetallerken med fire nydelige oster fra Eiker gård. Grand finale med jordbærsuppe med bringebær, minimarengs og lakris. Snakk om nydelig kombinasjon!

– Dette er noe av det beste jeg har spist på veldig lenge, stønner Gutten. Og for en service, kvitrer han om rettene, som uten særlig ventetid, alle som en, blir entusiastisk presentert med ingredienser av kelnere som tydelig liker jobben.

Følgets 3-er er ikke dårligere.

– Utrolig god røykt ørret og rogn, men den friterte lefsen er litt vel oljete, mener Følget.

Som blir fristet til å slikke bifftallerkenen tørr for saus.

– Rødvinssaus basert på Malbec, konstaterer vår svenske kelner overbevisende.

– Egentlig har jeg ikke plass til dessert, men hvem kan vel stå for et slik innsalg, sier Følget etter å ha blitt utsatt for kelnerens innlevende beskrivelse av sjokoladeis med bringebær og romkaramell.

Smaken skuffer ikke. Det blir ikke rare restene igjen til en bordkavaler full av forhåpninger.

– Der hopper de!

Sier Gutten plutselig midt i en unnselig sjokoladerest. Gutta på tier’n spreller i svevet og tar vannet med et stort plask.

Det gjør ikke Hvalstrand Bad Sult. Her snakker vi stil så det holder. Synd at vi ikke kan dele ut halve poeng, for da ville maten fått 5 pluss. Synd at toalettene er så shabby, for det trekker en servicekarakter ned til 6 minus.

Greit nok at huset fra 1934 er bevaringsverdig, men det trenger ikke ramle murpuss og flasse maling av toalettveggene likevel.

Ett poeng opp på totalen fra forrige gang er likevel vel fortjent. Vi gleder oss til neste gang. Får vi se 7-meter’n eller 10-meter’n på menyen da?

Anmeldelser i 2012

Her er restauranter anmeldt av Budstikka.

 • 25 poeng: Mats & Martin i Vollen
 • 25 poeng: Big Horn Steak House, Asker
 • 25 poeng: Bølgen & Moi, Høvikodden
 • 24 poeng: Værtshuset Bærums Verk
 • 24 poeng: Bekkestuene Brasserie
 • 24 poeng: Holmen Fjordhotell
 • 23 poeng: Haveli, Haslum
 • 23 poeng: Oleo i Sandvika
 • 23 poeng: La Donna dei tuffi, Lysaker
 • 22 poeng: Bambus Sushi, Sandvika
 • 22 poeng: Vitos Fjordkro
 • 21 poeng: Big Horn Steak House, Sandvika