Ukens suppe er aromatisk med eksotiske innslag som spicy ingefær og chili, noe som påvirker vinvalget. Balansen mellom disse komponentene, og de sødmefulle ingrediensene løk og søtpotet, er avgjørende for hvordan vinen vil fungere med retten.

MAT TIL DENNE VINEN: Grønnsakssafari

Lett og aromatisk

Er ingefær og chili med på å gi retten en brennende kryddersmak, bør vi velge en alkoholsvak vin med litt restsødme, som for eksempel en tysk Riesling. Er retten ikke veldig sterk, kan en godt bruke en ung, aromatisk hvitvin med lett tropisk preg, som for eksempel en Sauvignon Blanc. Siden retten er veldig mager, trengs det ikke en veldig fyldig vin.

Statistikker fra Vinmonopolet viser av det norske folk virkelig liker de lette og aromatiske vinene som er laget av druen Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc er en drue som dyrkes med stort hell verden over, og Sør-Amerika er intet unntak.

Landets ledende

Mitt vinvalg denne uken er laget av druer fra vinområdet Casablanca Valley. Dette dalføret ligger ikke så langt Chiles nest største by, Valparaíso, som ligger ved Stillehavets kjølige kyststripe. Her gjør kjølige luftstrømmer fra havet det mulig å produsere hvitviner med frisk syre og moderat alkohol, og området har av den grunn opparbeidet seg et rykte som landets ledende hvitvinsdistrikt.

Her lager bergenseren Dan Odfjell Armador Sauvignon Blanc 2012 (varenummer 5655901, kr 114,90, bestillingsutvalg). Vinen er utrolig frisk med aroma av sitrus og urter, med et diskré eksotisk preg. Vinen har høy (frisk) syre og lav alkohol, og gir en deilig ungdommelig fruktighet i munnen. Vinen tilfører suppen ekstra friskhet, og aromaene spiller på lag med suppens eksotiske karakter. Pass på at du tempererer vinen slik at den ikke er kjøleskapskald.