Wokretten har en tydelig asiatisk signatur med både hoisin, soyasaus og fishsauce, og er litt sterk på smak. Grønnsakene tilfører sødme, og nøttene bidrar med både krønsj og deilig smak. En vin til denne retten trenger både sødme og friskhet for å matche de salte og søte elementene.

Unik ølkultur

Kalkun i seg selv kan passe til både lett rødvin, hvitvin og øl, så det er tilbehørene som blir styrende for retningen. For meg falt valget på et klassisk belgisk øl til denne retten. Øl har i tillegg til flott syre-/sødmebalanse, et bittert element som jeg synes var spennende sammen med rettens saltsøte smaksbilde. De fermenterte aromaene fra fishsauce, hoisin og soyasaus, samt shiitake-soppen, passer også godt sammen med ølets innsmigrende aroma av gjær, humle og malt.

Belgia har en unik ølkultur som oser av kvalitet. Ukas anbefaling kommer fra bryggeriet Maredsous, et av landets klassiske klosterbryggerier. I århundrer har benediktinermunkene i klosteret i Ardenne kombinert bryggekunst med bønn og meditasjon. De lager i dag tre forskjellige øl i klosteret.

Lyst og smaksrikt

En klassisk Blonde som var munkenes hverdagsøl, en Brune som opprinnelig bare ble brygget til jul, og en Trippel – et ekstra sterkt øl for de store anledningene. Munkene drikker etter sigende sin Blond daglig også nå for tiden.

Maredsous Blond 6 (varenr. 1116802, kr 46,10, bestillingsutvalg) er et lyst og smaksrikt overgjæret øl med diskret bitterhet og uttalt maltsødme. Aromabildet er preget av aromatisk humle, blomster og frukt. Ølet harmonerer godt med rettens aromabilde. I munnen bidrar ølets bitterhet til å balansere de søte elementene i retten, og ølets sødme spiller godt på lag med spicy smaker. Dette er et øl som virkelig viser seg fra sin beste side sammen med mat.