– Er det virkelig en restaurant her, undrer Følget i det vi svinger av fra Kirkeveien på Haslum og ned mot parkeringsplassen til relativt nyåpnede Haveli.

Ikke akkurat noe prangende bygg, men likevel et serveringssted verd å besøke, skal det vise seg.

– Minner litt om en veikro, men jeg regner med at maten her er mye bedre, sier Gutten forhåpningsfullt. Han har nemlig besøket hos navnebror Haveli i Asker friskt i minne og der var det mye snadder å få.

«IKKE PIZZA», lyser det imot Gutten og hans følge i det de nærmer seg inngangsdøren.

– Skal innrømme at italiensk var ikke det jeg hadde tenkt å bestille i dag likevel, sier Gutten fornøyd og tar plakaten ved døren nærmere i øyesyn.

Og oppdager at det faktisk står: «IKKE et vondt ord om PIZZA, men har du smakt pepperkylling i fløte, kokos og mandler? Eller hva med lam hvit korma i kremsaus …»

- Så morsomt, utbryter lille Følget, som egentlig er en pizzaelsker av rang – men nå gleder seg vilt til indisk og pakistansk mat. Unge Følget henger seg på entusiastisk:

– Dette skal bli digg!

Her kan du lese andre restaurantanmeldelser

Batterilys

Så enkelt og godt kan det sies, tenker Gutten og svinger inn i lokalet.

– Ganske mørkt her, egentlig, sier Gutten og tar de beige-brune veggene og det svarte taket i øyesyn.

– Men smakfullt, nok, legger han til.

Innerst i lokalet pryder noen fargerike fotografier veggen over noen hyggelige båser. En av disse er ledig, og følget på fire sikter seg inn på den. Litt hektisk ryddeaktivitet senere og vi kan benke oss rundt bordet.

– Koselig her, men jeg synes de kunne hatt levende lys, ikke disse batterilysene, mener Følget.

Lokalet syder av liv, denne søndags ettermiddagen. Halvfullt og med en god blanding av par og barnefamilier ved de 12–15 tilgjengelige bordene. For her er egen barnemeny, må vite. Dog uten pizza, men med hamburger, pølser og diverse kyllingvarianter.

Tidligere huset bygget det mer gatekjøkkenpregede Maliks. Det har Haveli gjort noe med, både hva angår meny og lokaler. Men den spesielle, koselige restaurantfølelsen er det ikke lett å få her. Mer en bekreftelse på veikro-følelsen vi fikk ved ankomst, der du sitter og ser rett ut på parkeringsplassen og bilene som suser forbi på Kirkeveien.

Men inne er det mykje lys og varme – selv om deler av det går på batteri – og menyen er innholdsrik som det seg hør og bør for en Haveli-restaurant. Og kloke av «skade» er følget på fire litt forsiktige med forrett-mengdene denne gang.

– Vi vil gjerne dele en kylling pakora og marinerte kongereker, bestiller Gutten.

– Og så trenger vi nanbrød – med hvitløk, skyter Følget inn.

Her kan du lese flere nyheter om mat og vin

Ligner på indisk

Like raskt som bestillingen ble tatt opp, er vår hyggelige servitør på pletten med drikke. Og mens vi venter på maten får vi smake på pakistansk flatbrød laget av krydret ertemel og servert med en yoghurt/mint-dip. Kjempegodt.

Det samme kan sies om kylling pakora-forretten, men rekene var lunkne og ingen stor opplevelse.

Pakistansk mat har mye til felles med indisk. Ikke så rart, kanskje, siden Pakistan har tusenvis av år bak seg som en del av India. Den største forskjellen er innslaget av kjøtt i pakistansk mat, så som kylling, lam og okse. Maten grilles i en tandoor, wokes eller lages i gryte.

Til sistnevnte er korma-retter et ypperlig eksempel, og Guttens soleklare valg til hovedrett.

– Tar en lam hvit korma, jeg, sier han, mens resten av følget lar seg friste av kylling tikka, biff tikka, og kylling tikka masala.

– Nydelig kylling, smatter Følget etter å ha satt til livs de første bitene av sin kylling tikka – benfritt kyllingkjøtt marinert i en krydret yoghurtblanding og stekt i tandooriovnen.

 – Biffen var seig og tørr, kommer det litt skuffet fra unge Følget. Og ganske riktig, selv om den har fått samme behandling som kyllingen var resultatet helt forskjellig.

– Kyllingen min er kjempegod, forsikrer lille Følget om sin tikka masala.

Som i tillegg til å ha vært innom tandooriovnen, er stekt i wok sammen med deilige grønnsaker. Gutten kan som vanlig ikke dy seg, og må smake på alt. Og er helt enig med lille Følget – snadder.

– Dette lammet er en smaksbombe! Gutten er ikke i tvil om hva som er dagens suverent beste rett, lam hvit korma. Og det spiller ingen rolle om Følget ikke er helt enig.

Søt avslutning

Korma – kjøtt stekt i gryte – er mat med tradisjon. Faktisk tilbake til 1500-tallet da India ble invadert av mughalene. Dette muslimske folkeslaget tok med seg krydder, tørket frukt, og nøtter fra det vi kjenner som dagens Afghanistan og blandet det med blant annet kokosmelk og yoghurt.

– Og så var medium passe sterk – akkurat som servitøren vår sa, legger Gutten til og får bifallende nikk fra de tre andre rundt bordet.

– Men nå trenger vi noe søtt! Har du noe å anbefale, spør Gutten vår fremragende kelner i det han dukker opp med dessertmenyen.

– Gulab jamen og mangosorbet er godt – det kan jeg anbefale, kommer det kontant.

Les flere lokalnyheter fra Haslum her

Og som sagt så gjort, men vi avslutter som vi begynte med to porsjoner. En av hver. Med like store forventninger til begge.

– Jammen sa jeg søtt, ja, stråler Gutten og legger innpå en stor bit av gulab jamen – deigboller som er fritert og dyppet i sirup.

Mango-sorbeten faller også i smak, men slår ikke indisk tradisjonsfinale på sitt søteste!

Og skulle det nå være slik at du ikke har tid til hverken å sitte ned og spise, eller hente mat selv, så sørger Haveli for å få den kjørt hjem til deg. Enkelt og greit.