Korma, masala, pakora. Og nan, tikka, tandoori! Vi snakker om indiske matbegreper det er all grunn til å hive seg ut i. I alle fall om du får det servert hos Punjab indian restaurant i Asker.

– Ååå, kjenn den nydelige duften! Utbryter Følget idet vi svinger inn døren.

Det dufter fantastisk. Gutten kjenner nesevingene vibrere og sulten hugge i magen. Friske indiske rytmer tar vel imot før vår blide kelner overtar og viser fire sultne vei til et bord ved vinduet. For øvrig en drømmeplassering for en eventuell togfantast, med klar utsikt til alle avganger og ankomster av flytog og annet til både sør, øst og vest på Asker stasjon.

– Ikke akkurat trangt om plassen, her. Håper ikke det er et dårlig tegn, sier Gutten og tar det relativt beskjedne lokalet i nærmere øyesyn.

Beskjedent i antall kvadratmeter, men slett ikke i utsmykning. Nydelige bilder på veggene, lekre draperte gardiner med forgylte kapper, prismelysekroner, indiske figurer og pyntegjenstander i tak og på hyller, duker med blomstermønster i gull på de 8–10 bordene gir gjestene en klar formening om hva de har i vente av kulinariske utskeielser.

At dukene er av plast gir det hele et litt billig preg, men det ser man først når man setter seg.

– Jeg har forresten lest i en herværende lokalavis at de har gull i grytene her, kommer det litt kryptisk fra Gutten. Effekten er akkurat som han ønsker – tre temmelig måpende ansikter håper på en utfyllende forklaring.

– Gurkemeie! Eller indisk safran om man vil. Kokken her sverger til dette gullpulveret og lager knapt en rett uten.

– Hva kan du anbefale i dag? Spør Følget vår vennlige, turbankledde kelner. Som er rask med svaret:

– Dere må smake noe grill. Og curry. Mixed grill er veldig godt. Da får dere litt av alt. Og så god saus ved siden av. Curry er gryteretter i saus, forklarer han.

– Har dere spesialisert dere på mat fra Punjab, undrer Gutten og sikter til dette nordlige området i India – en gang i tiden en region som strakte seg langt inn i Pakistan, men som ble delt mellom de to landene for drøye 50 år siden.

Navnet betyr forresten «landet med fem elver» og er i sannhet et betydelig landbruksområde.

Les flere saker om mat og vin her

– Vi har mat derfra også, men også andre steder. Navnet på restauranten er det sjefen som har bestemt, får vi vite.

Han har også bestemt at åpningstidene ut august er 16-22, men hva det blir i september er visst ikke helt sikkert. Kanskje en time eller to mer.

– Lam er nam! Utbryter unge Følget.

– Kylling er best, repliserer lille Følget.

Og med kelnerens klare anbefaling finnes det fort frem til grillrettene lam tikka, mix tikka, samt gryterettene soppkylling og lam korma.

– Vi må jo ha forrett! Slår Gutten fast.

Slik blir det både kylling-, reker-, fisk- og vegetar-pakora, som vil si nevnte ingredienser dypper i krydret linsemel og fritert. Og servert med rød, grønn og hvit dipp, som egentlig kom med flatbrødet av linsemel Gutten og følget hans fikk servert umiddelbart etter matbestillingen. Kjempegodt.

Lage mat selv? Finn inspirasjon her

Rød og hvit dipp er forresten husets spesial, får vi vite, mens den grønne, myntebaserte er mer tradisjonell. Man skal selvsagt aldri være kategorisk når det gjelder smak, men vi holder en knapp på de to første.

Forrettene innfridde alle forventninger om en god start, der favorittene stort sett var jevnt fordelt.

Og om starten var god, så var fortsettelsen enda bedre. Det skal sies at man rakk å bli temmelig sulten mellom forrett og hovedrett. En drøy halvtimes venting er i meste laget, men det var fort glemt når de fresende fatene med tandoorigrill og sydende smågryter på varmetårn kom på bordet.

Ut å spise i helgen? Finn restaurant her

Med løfte om at medium er passe krydret, skrider alle mann til fatene.

– Au, nå skjønte jeg hvorfor kelneren brukte serviett da han plasserte ut tallerkenene, utbryter unge Følget etter å ha grepet tak i sin.

– Ser kjempegodt ut. Og så alle de gode duftene, sier lille Følget som umiddelbart får bekreftende nikk og grynt fra resten.

logo Les mer om Skysstasjon

Hevet over enhver tvil er i alle fall at det er hundrevis av år med tradisjon som settes på bordet foran Gutten og følget hans. Indisk matkultur har utviklet seg gjennom generasjoner i århundrer med sin utstrakte bruk av sauser smakstilsatt med en helt spesiell krydderrikdom.

Et godt eksempel er lam korma, som skriver seg tilbake til de muslimske mughalene (også kjent som mogulene) som invaderte Nord-India i 1526 og ble der til britene overtok bit for bit og fullt og helt i 1857. Kjennetegnene til mughal-kjøkkenet var krydderrikdom, tørket frukt og nøtter i kombinasjon med melk (yoghurt og fløte) og kokosmelk.

Og tusen takk for det! Lam korma er rett og slett kjempegodt.

Men sopp-kyllinggryten er slett ikke noe dårligere. Og for ikke å glemme grillrettene med lam og mix. At kjøtt som grilles noen få minutter kan bli så utrolig mørt og smaksrikt, skyldes selvsagt en lang tid i god marinade og kort tid i tandooriovnen på 350 grader.

Denne tønneformede leirovnen, som fyres med kull, er et typisk nordindisk fenomen. Og som om ikke det var nok, det hele perfekt akkompagnert av stekte grønnsaker og ikke minst luftig og velsmakende nanbrød. Og for ikke å glemme et duggfriskt indisk, lyst lagerøl: Kingfisher.

– Trist å måtte sette igjen så god mat, sukker Følget og ser på restene.

For det er ikke mulig å orke alt.

Og dermed heller ikke dessert. Det får vi ha til gode når vi kommer igjen. For det gjør vi mer enn gjerne, til tross for de små minustegnene; plastdukene, ventetiden, kelnerens litt dristige rydde-stabling av tallerkener på brett ved bordet og det litt småshabby toalettet.