Løyrom med rødløk, creme fraiche og råstekte poteter passer godt til tørre, syrlige hvitviner og musserende viner. Løyrom har delikat sjøsmak som trenger litt fedme i form av creme fraiche.

MAT TIL DENNE DRIKKEN: Svensk smaksbombe

De råstekte potetene er med på å gi retten et rustikt preg som passer godt. De åpenbare vinvalgene til en slik rett er Blanc de Blancs Champagne eller en hvit Burgunder med diskré eikebruk. Og det kan du godt velge.

Jeg har valgt å bevege meg litt bort fra allfarveien denne uken, og har funnet fram en vin fra et av Frankrikes minst kjente vindistrikter Savoie. Savoie ligger øst for Lyon i de franske alpene. Her dyrkes flere druetyper med flott karakter, som det ikke er vanlig å finne andre steder i Frankrike.

Økologisk produsent

Et av underområdene her heter Chignin, hvor det lages karakterfulle hvitviner av den lokale druen Jacquére. Det alpine, kontinentale klimaet er ypperlig for syrlige, middels fyldige hvitviner. Ukens anbefaling, Chignin Vieilles Vignes 2013 (varenummer 4405401, kr 139,90, bestillingsutvalg), kommer herfra, og er laget av den lille økologiske produsenten Andre et Michel Quencard.

Her kan du lese flere nyheter om mat og vin

Vinen har avdempet aroma av kjølig frukt, lav alkohol og høy sitrusaktig syre. Den er lett, men fokusert, med flott mineralitet i ettersmaken, hvilket passer løyrommen utrolig godt. Vinen er med på å løfte fram den eksklusive, delikate smaken av løyrommen, mens syren renser effektivt fett og protein i crème fraîchen, slik at munnen er klar for bit etter bit med den knallgode retten.

Jeg synes det er utrolig at en såpass rimelig vin kan ha så flotte egenskaper sammen med mat, så min anbefaling er klar: prøv denne vinen fra Savoie og gi de velkjente vinene en pause.