Bli kvitt fremmedfrykten. Hils på søtpoteten, fennikelen, ingefæren, limen og chilien.

Disse, for mange, litt ukjente grønnsakene har et vell av bruksområder hver for seg, men de funker også svært godt sammen.

VIN TIL DENNE MATEN: Casablanca kaller

Tiltalende farge

Søtpoteten er en guloransje potettype som har samme egenskaper som den norske poteten. Men den har i tillegg veldig mye sødme i seg. Å spise denne til kjøttkaker og brun saus anbefales absolutt ikke, men for eksempel i en suppe fungerer den helt utmerket.

Søtpoteten inneholder mye tørrstoff og stivelse, slik at suppen får en fin og fyldig konsistens. Den gir en tiltalende farge, og den bidrar med en fin, underliggende sødme som grønnsakssupper kler. Fennikelen er i en helt annen kategori, den har en tydelig anissmak og inneholder ingen stivelse.

Fennikelens anissmak er umiskjennelig, og den er kjempegod både kokt og rå. I rå tilstand er den knasende sprø, og er utmerket til å blande inn i salater. De grønne bladene på toppen minner veldig om dill og kan fint brukes i matlaging.

Kyllingkraft

I en grønnsakssuppe er det også viktig med noe syre. Grønnsaker er jo gjerne både søte og litt beske, så suppa blir fort litt baktung hvis man ikke tilsetter litt vin, sitrussaft eller begge deler.

En enkel og relativ billig ingrediens som er knallgodt i supper, er norske reker. Med en liten asiatisk touch blir det perfekt. Ikke la deg friste til å bruke lakereker, bruk heller fryste reker, kongereker eller kamskjell.

I mange av grønnsakssuppene jeg lager bruker jeg lys kyllingkraft, også i kombinasjon med fisk eller skalldyr. Kyllingkraft har ikke en veldig kraftig egensmak, men backer opp andre smaker og gir en fin og fyldig plattform i smaksbildet. Nå trenger man ikke lenger nødvendigvis koke kyllingkraften selv for å få til denne suppen. De senere årene selges kyllingkraft av ganske god kvalitet fra både Stange i Vestfold og i Jacobs utvalgte-serien til NorgesGruppen.

Grønnsakssuppe

Ingredienser (4 personer)

Suppen:

  • 1 stk. søtpotet (ca. 300 g)
  • 1 stk. fennikel (ca. 200 g)
  • 1/2 stk. løk
  • 2 fed hvitløk
  • 1 dl hvitvin
  • 2,5 dl god kyllingkraft
  • 7 dl vann
  • 1/2 stk. limesaft
  • 2 ss smør
  • salt

Suppereker:

  • 100 g rensede reker
  • 1 fed hvitløk
  • 1 ts ingefær
  • 1 ts chili I skiver
  • 1 ts limesaft
  • 1 ts sesamfrø svart/hvit
  • 10 stk. blader koriander/brønnkarse

Framgangsmåte

Suppen: Skrelle søtpoteten og del den i halve skiver. Skyll fennikelen og løken, og hakk den opp grovt. Hvitløken skrelles og deles i grove biter. Smelt smøret i kjelen og ha i alle grønnsakene. La dette «svette» litt i kjelen 5 minutter uten at det blir brunt. Hell på hvitvin og vann og kok opp.

Tilsett kyllingkraft og sett på et lokk. La dette koke på lav varme ca. 20 minutter – eller til alle ingredienser er dønn møre. Ta av lokket og mikse suppen sammen til en helt jevn suppe. Du kan eventuelt sile den etterpå, men det skal ikke være nødvendig hvis alt er kokt helt mørt. Dette er en purésuppe som skal ha litt fyldig konsistens. Men den skal verken minne om grøt eller oppfattes som tynn, en konsistens midt imellom er midt i blinken.

Er den for tykk etter miksing tilsetter du litt mer vann, er den for tynn lar du den koke ned litt forsiktig slik at den ikke svir seg.

Smak til suppa med salt og limesaft.

Suppa er god kald men kanskje enda bedre varm.

Rekesalat: Rens rekene og sørg for at de er 100 % frie for skall, følehorn osv.

Ta fram en superskarp kniv og finhakk ingefær og hvitløk. Chilien skives meget tynt. Kast steinene i chilien, de kan være grufullt sterke.

Bland rekene, ingefær, hvitløk og chili sammen med sesamfrø, hakket koriander og press over en skvett limesaft rett før servering. Serverer du suppen varm kan du lune rekene litt først, serveres suppen kald brukes rekene selvfølgelig kalde.