Ukens rett, kyllingnuggets servert med Nyr-dressing, er perfekt når du ønsker litt snacks ved siden av en lys pilsner, et glass musserende eller et friskt glass hvitvin. Drikken må være lett og frisk for å komplementere den milde kyllingen og den friske dressingen smaksatt med pepperrot og ramsløk.

Anvendelig drue

Viner fra Østerrike gir god valuta for pengene, og det er fortsatt de hvite som er mest kjent. Den viktigste hvite druetypen i landet er utvilsomt Grüner Veltliner. Druen er meget anvendelig og kan levere viner på alle kvalitetsnivåer – fra enkle, fruktige viner til meget komplekse viner av topp kvalitet.

Ukens vin kommer fra kvalitetsvinsområdet Wagram (tidligere kalt Donauland), som strekker seg fra Klosterneuburg like vest for Wien mot de mer kjente vinområdene Kremstal og Kamptal. Fritsch Grüner Veltliner Wagram 2011 (varenr. 5879601, kr 127,10, bestillingsutvalg) er fremstilt av druer som er biodynamisk dyrket. Jeg synes det er spesielt hyggelig at både økologisk og biodynamisk landbruk synes å bli stadig med utbredt i vinindustrien – med de positive effektene det har på de lokale økosystemene.

Renser ganen

Vår utvalgte vin passer godt til den friske retten, ikke minst til den friske dressingen basert på Nyr – der vinens aromabilde komplementerer både den aromatiske ramsløken og pepperrotens karakteristiske lukt.

Grüner Veltliner har nemlig både peppertoner og grønne aromaer. Vinens friske syre og diskrete fedme i munnen både harmonerer med maten og renser ganen, uten at den milde kyllingsmaken overskygges.