Skip to main content

Suppelapskaus à la Solvang ble best

Vinnertrioen inviterte de andre 9.-klassingene, læreren og rektor til sjømatfest med punsj attåt. F.v. Mat- og helselærer Ragnhild J. Nøkland, rektor Harald Skjønsberg, Liva Wøien Vik (15) og Martyna Maria Rabas (15) og Mari Sørgaard Høeg (15).

Vinnertrioen inviterte de andre 9.-klassingene, læreren og rektor til sjømatfest med punsj attåt. F.v. Mat- og helselærer Ragnhild J. Nøkland, rektor Harald Skjønsberg, Liva Wøien Vik (15) og Martyna Maria Rabas (15) og Mari Sørgaard Høeg (15).

FOTO: KNUT BJERKE

Den røde suppelapskausen til tre jenter fra Asker gikk helt til topps i landsdekkende sjømat-konkurranse.

Trioen Mari Sørgaard Høeg (15), Liva Wøien Vik (15) og Martyna Maria Rabas (15) fra Solvang ungdomsskole vant Kokkesprell, konkurransen der elever på 6. og 9. trinn fra hele Norge kjemper om å lage den beste sjømat-retten.

Mari, Liva og Martyna vant mot lag fra 150 ungdomsskoler. Bare på Solvang deltok 32 lag. 

At de gikk til topps syntes de tre var veldig moro. De feiret seieren med å bruke premiepengene på 10.000 kroner til å invitere alle 9.-klassingene på skolen til sjømatfest med punsj attåt.

Lærer i mat og helse samt rektor fikk også lov til å være med.

Vil øke interessen for sjømat

Kokkesprell er en konkurranse i regi av Fiskesprell. Hensikten bak konkurransen og kostholdsprogrammet Fiskesprell er å få barn og ungdom mer interessert i sjømat, slik at de spiser mer av det man finner i havet. 

Bak det hele står Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Norges sjømatråd.

Laks i sentrum

De tre på Solvang halte inn seieren med sin selvkomponerte rett – Solvangs røde suppelapskaus – der hovedingrediensen er laks.

– Hvorfor laget dere nettopp denne retten?

– Vi var opptatt av å lage en bærekraftig rett så vi brukte mange matrester, sier Mari.

– Ja, vi prøvde ulike ting inntil vi fant vi frem til noe som vi syntes smakte veldig godt sammen, sier Liva.

– Med riktig krydder til, ikke minst oregano, det passer til alt, sier Martyna.

Litt dryss av Chili explosion skal også ha piffet opp herligheten.

– Lett å lage

– Denne middagen er lettvint å lage. Har du laget basen på forhånd er det bare å kutte opp grønnsaker og koke opp disse før du putter opp i litt fisk, sier Mari,

– Er dette en rett dere mener passer for andre ungdommer?

– Ja, fordi den er enkel å lage og god, sier de tre i kor.

– Konkurransen er en fin måte å inspirere elevene til å lage bærekraftig mat. De bruker jo kortreiste matvarer som rotgrønnsaker og sjømat, sier Ragnhild J. Nøkland, lærer i mat og helse på Solvang.

Slik tar Solvangs vinnerrett i Kokkesprell seg ut på bordet.

Slik tar Solvangs vinnerrett i Kokkesprell seg ut på bordet.

FOTO: STUDIO DREYER + HENSLEY

Fiskeriministeren gratulerte 

Klassen fikk også gratulasjoner fra fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen på video.

– Jeg hører at juryen var skikkelig imponert over retten som dere utviklet, Solvangs røde suppelapskaus. De var også imponert over at dere hadde tatt hensyn til matsvinn. Jeg synes det er kjempeflott at dere engasjerer dere i å lage retter som unge folk kan like ekstra godt. For vi trenger at flere unge spiser mer fisk i Norge, sier han.

Fiskeri- og sjømatministeren fortalte at han er kjempeopptatt av at unge folk skal begynne å spise mer fisk i Norge fordi det er veldig sunt og i tillegg veldig klimavennlig.

Et lag fra Smestad skole vant avdelingen for 6.-klassinger i Kokkesprell.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.