Skip to main content

Superenkel pasta med krabbe og kantarell

ENKELT OG SUPERGODT: Pasta med krabbe og kantarell er så enkelt at alle kan lage det, og så godt at alle vil spise det. FOTO: Carl Martin Nordby

Du trenger bare en halvtime for å lage tidenes beste pastarett: Pasta med krabbe, paprika og kantareller.

Kantareller omtales helt rettmessig som «skogens gull», har en nydelig gul farge, kraftig soppsmak og fast konsistens. Havet langs norskekysten er perfekt for krabber, og gir nå mengder av førsteklasses krabber som kokes og håndrenses i mange superproffe produksjonsanlegg før de fryses og selges utover året.

Rensing av krabbeklør kan være litt tricky for menigmann, fordi kloskallet ofte knuser i stedet for å knekke når man slår hull på det. Da er faren stor for at det kommer små skarpe skallfragmenter i klokjøttet.

I produksjonsanleggene, derimot, jobber det folk med svart belte i kloknusing og rensing, i tillegg belyses ofte kjøttet, slik at eventuelle skallbiter oppdages og plukkes ut før kjøttet legges tilbake i krabbeskjellet. I de beste krabbeskjellene er det hovedsakelig hvitt og fint klokjøtt med god struktur og litt av det smaksrike brunkjøttet. En perfekt blanding for en ordentlig smaksbombe av en pastasaus!

LES OGSÅ: Raskt levert og god mat på bortgjemt perle  

Passer til alt

Til den fyldige krabbesausen passer det best med en kraftig pasta med litt «bitt». Papardelle er den bredeste båndpastaen man får kjøpt i butikken. Den selges både fersk og tørket. Den ferske er raskere å koke og har en mer lodden konsistens enn den som er tørket, men begge fungerer godt.

Jobben med å tilføre syre, farge og sødme tar de spanske pimientos de piquillo på strak arm. Disse hermetikkboksene selges ikke overalt, sjansen for å finne dem er størst i velassorterte matbutikker. Når du først kommer over dem, nøl ikke med å kjøpe noen ekstra bokser, disse passer nemlig til «alt».

Anrett gjerne hele retten på et stort fat slik at gjestene kan forsyne seg selv.

Papardelle med krabbe og smørstekte kantareller

Ingredienser (4-6 pers)

2 krabbeskjell

2 fedd hvitløk

1 sjalottløk

1/2 chili

2 ss smør

0,5 dl hvitvin

6 dl fløte

1/2 sitron

salt og pepper

1 pk. papardelle (500 g tørr)

12 pimientos de piquillo

4 stilker bladpersille

400 g kantareller

2 fedd hvitløk

passelig med salt og pepper

50 g smør

50 g parmesan

Slik gjør du:

Pastasaus: Finsnitt chili, hvitløk og sjalottløk. Fres dette i smør i 30 sekunder på moderat varme. Hell på hvitvin og la den koke i 30 sekunder. Hell på fløten og la dette koke inn ca. 40 prosent. Ha så i krabbekjøttet og la sausen koke rolig ned til den begynner å tykne. Krabbekjøttet inneholder en del væske som frigjøres når det tilsettes. I det du skal servere, smaker du til sausen med sitronsaft, finsnittet persille, salt og pepper.

Smørstekte kantareller: Børst og rens kantarellene helt fri for bøss. Del dem i to eller fire hvis de er store. Stek dem gylne i en panne med smør og to knuste hvitløksfedd (som plukkes ut og kastes etter steking). Smak til med salt.

Pimientos: Tørk av pimientoene med litt papir. Legg dem i en moderat varm stekepanne med olivenolje og hele skrellede hvitløksfedd. Stek 5 minutter på hver side, til de er lett gyllent rødbrune. Dryss på salt, og riv dem opp i store biter før de legges på pastaen.

Papardelle: Kok som anvist på pakken i lettsaltet vann. Helles i dørslag til avrenning. Hell over litt olivenolje og grovmalt svart pepper. Legg opp på et stort fellesfat, med sausen i bunnen, pasta oppå. Topp hele stasen med revet parmesan, persille og kantarell.

 

Les flere artikler