Nedtur på Sjøflyhavna

ET ROM MED SJARM: Sjøflyhavna kro på Fornebu er full av historie og sjarm. Fra de skoleaktige stolene og lite moderne bordene til de stilriktige lampene i taket. Og for ikke å glemme de fantastiske modellsjøflyene og alt det andre flyhistoriske man finner her.

ET ROM MED SJARM: Sjøflyhavna kro på Fornebu er full av historie og sjarm. Fra de skoleaktige stolene og lite moderne bordene til de stilriktige lampene i taket. Og for ikke å glemme de fantastiske modellsjøflyene og alt det andre flyhistoriske man finner her. Foto:

Av

For Sjøflyhavna kro er været tydelig det store trekkplasteret. Her er nemlig en sjeldent stor variasjon i gjestetettheten. Det samme gjelder for matkvaliteten.

DEL

Akkurat som forrige gang vi svingte innom den lyseblå perlen av en bygning, er sommeren på en tidligvisitt over Østlandet. Men en solid regnbyge har gjort sitt for å rydde uteserveringen, og det har foreløpig vært hundre prosent vellykket. Inne, derimot, er det bokstavelig talt stinn brakke.

– Nei, vi har ikke bestilt, sier vi med et så bekymret blikk som overhodet mulig til den nesten like bekymrede velkomstpersonen. Som sjekker sine notater både digitalt og analogt, og kommer til at «jo, her er et ledig bord». Og takk for det.

-– Tydelig at TV2 spiller inn «Norske talenter» i området her. Det sitter deltagere ved flere av bordene her. Ikke rart det er så fullt, observerer Følget.

– Jeg blir like fascinert av dette lokalet hver gang jeg er her. Stolene er som hentet fra et klasserom på 60-tallet, og bordene er sjarmerende lite moderne de og. I taket henger stilsikre 60-tallslamper i skjønn forening med praktfulle sjøflymodeller. En rustikk mellomting av en amerikansk diner og en 50–60 år gammel norsk kafé. Veldig kult, mener Gutten.

– Ja, det bringer faktisk tankene tilbake til «Brendas diner» på østkysten av USA, som vi besøkte for en kort mannsalder siden, nikker Følget.

UT OG SPISE? Les alle Budstikkas restaurantanmeldelser siden 2011

Improvisert forett

Sjøflyhavna er en typisk kro. Her går man rett på sak, i alle fall i menyen. Forrett er tydelig for pyser, eller i alle fall ikke for kro-gjester. Men her finnes selvsagt muligheter for den kreative.

– Siden de ikke har forretter, kan vi kanskje dele en porsjon blåskjell, foreslår unge Følget henvendt til Gutten siden de begge har dette som en stor favoritt.

– Hva slags vin vil du anbefale til blåskjell og den røkte laksen jeg skal ha senere, lurer Gutten på. Men blir møtt av et taust spørsmålstegn.

– Det har jeg faktisk ikke peiling på – har ikke noe særlig greie på slikt, er det ærlige svaret.

Greit nok det, så da får vi gamble på en Sancerre.

Følget lar seg inspirere av sommervarmen og går for en gresk salat.

– Nydelige skjell. Store, saftige og velsmakende, smatter Gutten lykkelig.

– Kjempegod pommes frites og aioli også, mener ungdommen og smatter tostemt mens de plukker skjell fra den store retro-gryten.

– Tror en greker hadde huffet seg over dette, mener Følget etter et par munnfuller av sin greske salat med fetaost, tomat, agurk, grønn paprika, rødløk og oliven.

LES OGSÅ: Her er spisestedene ved sjøen i Asker og Bærum 

Anmeldelsen fortsetter under faktaboksen.

Sjøflyhavna kro

Martin Linges vei 57, 1364 Fornebu

Tlf.: 954 94 916

Pris hovedrett 189,- til 695,-

Poeng:

Meny 5

Mat  3

Service 4

Atmosfære 5

Pris 4

Totalt (maks 30) 21

Kaotisk grill platter

Isbergsalat smaker ikke særlig mye, tomaten er umoden og fetaosten er tam og kjedelig, sier Følget skuffet. Lar halvparten få hvile i skålen og ser frem til neste rett. Heldigvis med rette.

– Dette var noe annet. Nydelig kylling, godt toppet med smeltet cheddar. Men dette havet med pommes frites har jeg ikke sjans på å få i meg selv om de er aldri så gode, mener Følget.

– Det der tror jeg kokken slang etter servitøren mens hun passerte med serveringsfjøla. Det er jo et salig kaos med mat hulter til bulter. Ser ikke veldig lekkert ut. Men det er jo smaken som teller, humrer Gutten over unge Følgets grill platter med grillet entrecôte, chorizo, salsiccia, potetsalat og grillede grønnsaker.

– God smak på kjøttet selv om det varierer veldig fra det bestilte medium til ikke bestilte godt stekt. Den ene pølsen er god, mens den andre er ihjelstekt. Enkelte av de grillede grønnsakene er også gode, mener unge Følget. Som derimot ikke har så mye sans for haugen av kald potetsalat.

– Kjedelig. Smaker bare kald potet.

– Skal kanskje ikke være så kritisk til matstylingen på en stappfull kro, men smaken må i alle fall være på plass. Det er den definitivt ikke her. Veldig rar røyksmak av denne laksen, altfor intens. Skulle tro den var tilsatt noe kunstig røykstoff i tillegg til varmrøykingen, mens aspargesene er helt supre. Det gjør seg også med den halve grillede sitronen, men potetsalaten kunne de spart seg. Eneste som smaker godt på den er dillen og spirene på toppen, mener Gutten.

LES FORRIGE RESTAURANTANMELDELSE: Kjent og kjært hos Haveli

Kaffeopptur etter dessertnedtur

En smule turbulens så langt i måltidet, altså, men vi håper det blir silkemyk glideflukt inn mot desserten.

– Ikke sjans å få ned en bit til – og i dag klarer du ikke lure meg utpå en dessert-smell, kommer det kategorisk fra Følget. Gutten og unge Følget sparte plassen på potetene og slår til på henholdsvis crème brûlée og sjokoladekake.

– Dette er en syretest på en restaurant. Det meste kan tilgis med en god crème brûlée, mener Gutten etter at søtsakene har landet sikkert på bordet foran de to.

– Ser ut til at dessertkokken gjør seg litt mer flid med presentasjonen, mener unge Følget og betrakter sitt trekantstykke sjokoladekake med sjokoladesaus, bringebær og en gul, ikke spiselig blomst. Rart.

Guttens brulee har et fint lokk av stekt sukker toppet med et bringebær og et blad sitronmelisse. Innbydende helt til skjeen lander i munnen. For ikke å si krasjlander.

– Ikke bra. Dette er en ikke god, halvtynn suppe. Faktisk en av de minst vellykkede av denne sorten jeg har fått på lenge.

– Kaken er utrolig kompakt. God på smak, men altfor tung, mener sjokoladeelskeren unge Følget.

Gutten, som hadde håpet å kunne lene seg til kaken etter pudding-skuffelsen, må erkjenne at dette er kompakte saker, ja.

– Får trøste oss med kaffen, for den er i alle fall topp, mener unge Følget.

– Mye kan tilgis på dager med smekkfulle hus. Om det går litt i ball med servering og ventetiden er litt lang, så ser vi jo stort på det. Men mat som ikke smaker eller funker, og kunnskapsløshet hos personalet, er faktisk litt trist for et sted som har gledet oss så stort tidligere. Her blir det nok dessverre trekk både her og der, konkluderer Gutten.

Som ser at uteserveringen raskt fylles opp etter at regnskyene måtte melde pass for solen mens de satt inne og spiste.

Artikkeltags