Skip to main content

­Maren (20) har kafé i marka som klasserom: – Jeg synes turfolk er kule

Maren Iversen sørger for at Torill Reed kan nyte et rundstykke med skinke til kaffen. I tillegg til jobben på Sæteren gård, har Iversen arbeidstrening i kafeen på Emma Hjorth.

Maren Iversen sørger for at Torill Reed kan nyte et rundstykke med skinke til kaffen. I tillegg til jobben på Sæteren gård, har Iversen arbeidstrening i kafeen på Emma Hjorth.

FOTO: JØRGEN DAHL KRISTENSEN

Annenhver uke jobber skoleelev Maren Iversen (20) på Sæteren gård i Bærumsmarka. 

– Som alle andre ungdommer skal også jeg ut i arbeidslivet etter skolen. Da er denne arbeidstreningen verdifull erfaring, det betyr mye å få lov til å være ute, sier Iversen.

Hun går femte og siste året på Sandvika videregåendes skoles linje for tilrettelagt opplæring. I tillegg til undervisning i fag som norsk, matte, engelsk og gym, er praktisk arbeid sentralt i hverdagen.

– Jeg vasker bord, steker vafler, koker kaffe og smører på rundstykker, forklarer Maren i en av få pauser på Sæteren gård i Bærumsmarka.

Annenhver onsdag sørger hun for at turgåere og andre besøkende kan få kjøpt både mat og drikke. Og legger du formiddagsturen til Sæteren i morgen, treffer du Maren bak disken.

Samarbeidet i årevis

Torill Reed fra Sandvika er blant dem som er blitt oppvartet av Maren og hennes medelever, på sin ukentlige markatur.

– Dette er et kjempefint tiltak, og de er så serviceinnstilt og glade, sier Reed i det hun mottar en kopp kaffe og et rundstykke med skinke.

Sæteren-bestyrer Jan Kenneth Gussiås er også full av godord om samarbeidet de har hatt i rundt 10 år med skolen.

– Vi synes det er hyggelig å kunne bidra til at disse flotte ungdommene får arbeidstrening, og ser at vi er en arena der det passer. Både vi og gjestene våre synes dette er hyggelig, det er en vinn-vinn-situasjon for alle, sier Gussiås om hjelpen de får fra Sandvika-elevene.

Mat og skravling

I tillegg til jobbing i marka, får flere av elevene arbeidstrening i ulike matbutikker – blant annet Kiwi på Hosle og Meny-butikkene på Sandvika Storsenter og Rykkinn Nærsenter. Også på Bekkestua bibliotek får elever mulighet til å skaffe seg erfaring fra arbeidslivet.

– Vi er veldig takknemlig for å ha alle disse samarbeidspartnerne, men det er plass til flere, sier lærer Joakim Brandt Sande.

I tillegg til arbeidstreningen, driver syv av de 21 elevene som har tilrettelagt opplæring også ungdomsbedriften Time TO Eat. – Vi lager knekkebrød, salat og sveler som vi selger til ansatte og elever på skolen, forklarer Maren Iversen. Her sammen med lærer Joakim Brandt Sande.

I tillegg til arbeidstreningen, driver syv av de 21 elevene som har tilrettelagt opplæring også ungdomsbedriften Time TO Eat. – Vi lager knekkebrød, salat og sveler som vi selger til ansatte og elever på skolen, forklarer Maren Iversen. Her sammen med lærer Joakim Brandt Sande.

Foto: JØRGEN DAHL KRISTENSEN

Maren Iversen avslører, ikke overraskende, at hun har en klar plan om å jobbe med noe innenfor mat.

– Jeg elsker å lage mat, særlig å bake, smiler hun.

20-åringen elsker også å prate med mennesker.

– Jeg snakker med mange om mye forskjellig når jeg jobber på Sæteren, særlig når jeg går rundt med påfyll i kaffekoppene. Jeg synes turfolk er kule, og liker å gjøre det hyggelig for dem, sier Maren Iversen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.