Disse vil på epleslang i hagen din

HAGELANGS: Siden 2015 har Asker produkt samarbeidet med bedriften Epleslang, som tilbyr jobb til mennesker med nedsatt funksjonsevne. På invitasjon fra hageeiere går arbeidstagerne på epleslang. På bildet er Phoung Nguyen (f.v.), Lars Hovden, Elin Wyller og Jon Thorkildsen med fjorårets fangst.

HAGELANGS: Siden 2015 har Asker produkt samarbeidet med bedriften Epleslang, som tilbyr jobb til mennesker med nedsatt funksjonsevne. På invitasjon fra hageeiere går arbeidstagerne på epleslang. På bildet er Phoung Nguyen (f.v.), Lars Hovden, Elin Wyller og Jon Thorkildsen med fjorårets fangst. Foto:

Høyt henger de og søte er de, men kanskje har du for mange enn du selv klarer å plukke? Da går Asker Produkt gjerne på epleslang i hagen din.

DEL

– Jeg tror folk synes det er bra at de blir kvitt eplene og at de brukes, sier Anne Wirak.

Til daglig jobber hun på konditoriet til Asker produkt. Men når sommeren går mot hell og frukten modner tar hun og kollegaene turen ut til hager i Asker og Bærum.

Der går de på slang, i samarbeid med Epleslang, en bedrift som tilbyr jobb til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Wirak liker hagebesøkene. Og fangsten, som ellers bare ville blitt liggende og råtne, vet de å bruke fornuftig.

– Vi lager deilige eplekaker eller eplemost, forklarer hun.

Tar det som trening

På Epleslangs hjemmeside kan hageeiere melde sin interesse for å få epleslangerne på besøk. Som takk får de en flaske ferskpresset og meget kortreist eplemost.

For epleslangerne selv har hagebesøkene dessuten en annen verdi enn vissheten om at de bidrar til å benytte naturen til det fulle.

– Vi får møte nye mennesker, og de får vite mer om hva vi jobber med her på Asker produkt, sier Wirak.

– Og jeg er et konkurransemenneske. Jeg tar epleplukkingen som trening, forteller kollega Ola Riise, til daglig skiltmaker hos Asker Produkt, med 18 års erfaring.

EPLESLANGERE: Ola Riise og Anne Wirak er to av epleplukkerne.

EPLESLANGERE: Ola Riise og Anne Wirak er to av epleplukkerne. Foto:

LES OGSÅ: Sparer 12.000 kr i året på nye matvaner

Høster året rundt

Richard Shillington, driftsleder og ansvarlig for Epleslang-prosjektet hos Asker produkt, forteller at de høster av naturen året rundt.

Med sanking av frukt og bær til bruk i egenprodusert mat og drikke, får de ansatte erfaring fra alle ledd – fra høsting til produksjon og salg.

– Det gir de ansatte meningsfylte arbeidsoppgaver og en forståelse for hvordan ting henger sammen. De ansatte blir dessuten kjent med hverandre på en annen arena og får være i fysisk aktivite, forteller Shillington.

Han mener det er gode grunner for hageeiere å invitere dem for å hjelpe til med årets eplefangst.

– Man gjør noe som er bra for mange. Det er sløsing med ressurser hvis man har en råvare som går tapt, avslutter Shillington.

LES OGSÅ: På «epleslang» for første gang

Artikkeltags