Markastuer etter blytunge måneder: – En elendig vinter

HÅPER PÅ BEDRE TIDER: Formann på ROS-hytta i Kjekstadmarka, Egel Holmqvist, forteller om en elendig vinter på grunn av manglende skiføre. Nå håper han snøen vil lave ned neste vinter isteden. FOTO: EVA GROVEN

HÅPER PÅ BEDRE TIDER: Formann på ROS-hytta i Kjekstadmarka, Egel Holmqvist, forteller om en elendig vinter på grunn av manglende skiføre. Nå håper han snøen vil lave ned neste vinter isteden. FOTO: EVA GROVEN Foto:

Skiføret kom og forsvant. Så kom det igjen etter lang ventetid. Slikt blir det lite penger av for markahyttene.

DEL

På ROS-hytta i Kjekstadmarka har det vært langt mellom besøkene denne vinteren. Det sørget en kranglete vinter der værgudenes motstand mot å legge til rette for gode skiforhold var stor.

– For å bruke ett ord; elendig, konkluderer formann for ROS-hytta, Egel Holmqvist.

Serverings- og overnattingsstedet i Kjekstadmarka har åpent hver søndag gjennom vinteren fra september til påske. I tillegg åpner de dørene på lørdager når det er skiføre. Med andre ord har Holmqvist sluppet å låse opp dørene de fleste lørdagene gjennom vinteren.

– Vi åpnet én lørdag i november, men så har det ikke vært noe skiføre etter det. Det har vært mer is enn snø – rett og slett en elendig vinter. Det har stort sett vært dårlige skiforhold i hele Kjekstadmarka gjennom vinteren. Kun de med tre par ski, et godt, et middels og et dårlig der de har kunnet bruke det dårlige paret fordi det kunne dukke opp stein i løypa, har forsøkt seg litt, forteller Holmqvist.

Han legger til at til tross for en laber vinter inntektsmessig, så skal ikke det få noen konsekvenser for videre drift.

– Men vi er stadig på jakt etter flere frivillige som vil være med å drive dette tilbudet, påpeker Holmqvist.

LES OGSÅ: – Vintermånedene gir tap

Suppen redder Brunkollen

I den andre enden av distriktet vårt, på Brunkollen i Bærumsmarka, har det heller ikke vært noen jubelvinter.

INGEN SUP(P)ER VINTER: Vinteren på Brunkollen har vært stusslig, men suppetirsdagene og pinnekjøtt-høsten redder stedet i Bærumsmarka.

INGEN SUP(P)ER VINTER: Vinteren på Brunkollen har vært stusslig, men suppetirsdagene og pinnekjøtt-høsten redder stedet i Bærumsmarka.

– Det har vært en stusslig vinter, som det har vært de fire siste årene føremessig. Heldigvis får vi flere og flere stamgjester som gjør at vi har litt å gjøre, forteller fungerende daglig leder, Therese Klemetsen.

I Bærumsmarka drøyde det lenge før det ble skiføre. Ikke før godt ute i februar var det gode nok forhold til å gå på ski fra utfartsparkeringene på Fossum og Østernvannsvingen.

– Én måneds tid med skiføre er stusslig, slår Klemetsen fast.

Brunkollens populære suppetirsdager, samt perioden med pinnekjøtt på senhøsten, gjør at budsjettet ikke blir altfor rødt likevel.

– Det er ingen tvil om at perioden fra sommeren og frem til jul, redder oss. Ser man bare på vintermånedene så hadde det ikke gått rundt, påpeker hun.

LEST DENNE? Brunkollen må utvide tilbud: – Altfor mange suppehuer! 

46 års erfaring

Vertinne gjennom 46 år på Furuholmen i Vestmarka, Anne-Bjørg Olsen, forteller også om en laber vinter.

MANGLET SNØ: Vertinne Anne-Bjørg Olsen på Furuholmen forteller om en vinter med beskjedent besøk.

MANGLET SNØ: Vertinne Anne-Bjørg Olsen på Furuholmen forteller om en vinter med beskjedent besøk. Foto:

– Det har ikke vært noe særlig og kunne vært bedre. Kanskje det blir bra igjen neste vinter, håper Olsen som ikke har rukket å sammenligne vinterens omsetning med tidligere vintre ennå.

Ved Furuholmen har det vært servering hver helg gjennom vinteren i tillegg til onsdager. Vestmarka har jevnt over bydd på bedre skiforhold enn for eksempel Kjekstadmarka. Likevel har det tidvis vært ganske stille foran disken til Furuholmen-vertinnen.

– Vintrene er ikke som de var. Jeg tok over i 1971, og da var det stort sett bare langrenn. Nå er det litt mer annet som snøbrett og alpint, uten at jeg synes det er negativt. Men det gjør vel at litt færre finner veien ut i marka, mener Olsen.

Nå håper hun at det tørker fort opp i marka når påsken er over, og at turene til fots i marka kan lokke mange ut frem til en ny vinter står for dør.

LES OGSÅ: Stjal boller, brus og påskegodteri fra kiosk og markastue 

På budsjett i Lommedalen

En markahytte som forteller om en helt ok vinter omsetningsmessig, er Greinehytta i Krokskogen.

– Vi fikk inn omtrent det vi hadde budsjettert med, forteller Svein Erik Aamodt.

Selv om skiforholdene har variert voldsomt også i Lommedalen, har det nok vært noe bedre langs Lomma enn andre steder i marka.

– Etter snøen som kom i november, la det seg en god såle som gjorde at det ikke skulle så mye snø til før det ble brukbare forhold. Så når det først ble føre langs elva, så holdt det seg ganske bra, sier Aamodt.

Greinehytta åpnet dørene så vidt i november, men mildvær gjorde at skiføret ble dårlig. Først utpå nyåret igjen ble det regelmessige åpningstider og bra besøk. Det gjorde altså at omsetningen endte omtrent som budsjettert.

Artikkeltags