– 74 julekort er skrevet, alle 24 gaver er i boks – og småtingene til adventskalenderen for de tre barna mine er handlet inn, sier Marie Alette Sangnes.

– Pleier du alltid være ute i så god tid?

– Med en god del, men langt ifra alt. I år ble jeg motivert til å være tidlig ute med juleforberedelsene. Du skjønner jeg jobber som personlig assistent for en helt skjønn dame, og har hjulpet henne med gaver til barn og barnebarn. Det inspirerte meg til å sette i gang med juleinnkjøpene selv også, sier Sangnes.

Enkelte syntes det var noe tidlig

– Noen ble litt irritert da jeg spurte hva de ønsket seg til jul allerede nå, sier hun og ler.

Irritasjonen stakk tydeligvis ikke så dypt.

– Det som er flott med å være tidlig ute med julehandelen, er jo at du får tak i mye på tilbud. Slett ikke dumt, sier hun.

– Julekortene var det også rabatt på, legger Sangnes til.

Men ingen av tingene er pakket inn ennå.

– Jeg synes det er viktig å ha med barna på å pakke inn gaver til de andre. Da lærer de at julen ikke bare dreier seg om å få, men også å gi. Sine egne gaver pakker de ikke inn selvsagt. Det skal jo være en overraskelse, så det gjør jeg, sier hun.

Julen er favoritthøytiden

Adventskalenderen løses også med en spesiell vri.

– Blant kalendergavene er det aktiviteter, som for eksempel at ungene får papir, glitter og etiketter vi skal bruke til å pakke inn julegavene sammen med.

Sangnes er dessuten opptatt av å handle så mye som mulig lokalt.

– Det er viktig å støtte de mindre butikkene i nærheten, som Høvik Kolonial, og de på Bærums Verk og Bekkestua, og ikke bare Sandvika Storsenter, sier hun.

.

– For å spørre litt ledende – du er glad i julen?

– Jeg er veldig glad i julen, det er min favoritthøytid. Først og fremst er jeg opptatt av julebudskapet. Jeg studerer jo teologi på Blindern på tredje året – å være personlig assistent er en ekstrajobb.

– Det er fint å avslutte et hektisk år med noe som er «større enn oss selv». Dessuten er det så hyggelig med stearinlys, gode lukter og smaker, og ha tid til å være sammen med de du er glad i.