Kåre Hesvik (60) fra Høvik og Jon Erik Isachsen (54) fra Stabekk ble begge drept i et skyteangrep i Oslo natt til 25. juni i år.

Oslo-politiet har fredag kalt inn til en pressekonferanse om masseskytingen.

Her fremgår det nå at politiet har siktet en person for medvirkning til terrorhandling i forbindelse med denne masseskytingen. Mannen er etterlyst internasjonalt, og personen skal etter det politiet erfarer befinne seg i utlandet.

Dette er en norsk statsborger i 40-årene. Kort tid etter pressekonferansen skriver NRK at denne mannen skal være den kjente islamisten Arfan Bhatti.

Kan komme flere siktelser

Hvilket land denne nye siktede mannen skal befinne seg i, kommenterer ikke politiet - utover at de samarbeider med landets myndigheter.

De utelukker heller ikke at det kommer flere siktelser.

På spørsmål fra pressekorpset om dette er en person som er «farlig», svarer politiadvokat Børge Enoksen:

– Han er jo sikta for medvirkning til terror. Han er kjent for politiet fra tidligere. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere.

Enoksen beskriver en massiv, pågående etterforskning.

Én varetektsfengslet

Fra før er Zaniar Matapour er varetektsfengslet og siktet for drap og drapsforsøk med terrorhensikt etter at han skjøt mot gjester ved to utesteder i Oslo sentrum 25. juni.

Det er ikke kjent hva politiet vil legge fram på pressekonferansen, men Oslo politidistrikt opplyser at politiadvokat Børge Enoksen er til stede for å orientere om oppdateringen.

Matapour har hittil nektet å forklare seg for politiet. Han er tvangsinnlagt ved regional sikkerhetspost på Haukeland universitetssjukehus for judisiell observasjon. Denne observasjonen tar sikte på å avgjøre om Matapour var tilregnelig da han skjøt.

Teori: Hatkrim mot homofile

En av teoriene politiet jobber etter, er at skytingen var hatkriminalitet rettet mot homofile.

To personer ble drept og 21 skadd da 43-åringen åpnet ild mot to puber i Oslo sentrum, London Pub som er et utested med mange gjester fra det homofile miljøet, samt baren Per på Hjørnet.

Matapour ble mandag denne uken varetektsfengslet i ytterligere fire uker. Han holdes i isolasjon og nektes tilgang til medier fram til 3. oktober.

I kjennelsen viser tingretten til at det gjenstår mye etterforskning i saken. En viktig brikke er å etterforske Matapours forsett.

Les også

En familiekrise rammet fire år gamle Philip Manshaus. 18 år etter er han siktet for drap og terror