Bli med inn i Magnes kunstbase

MED DRONNINGEN: De store arbeidene på gulvet har dronningen og ­Furuholmen laget sammen. De skal stilles ut neste år.

MED DRONNINGEN: De store arbeidene på gulvet har dronningen og ­Furuholmen laget sammen. De skal stilles ut neste år. Foto:

Magne Furuholmen lager egen kunst, og kunst med dronningen på Trafo. I dag lørdag åpner Askers store kunstmønstring «Se Norges Kunstnerdal» med ham som hovedutstiller.

DEL

I de øvre etasjer i den gamle Trafo-bygningen i Asker sentrum har Furuholmen etablert sin kunstbedrift. Der har han atelier, rammeverksted og dyptrykksverksted. Den gamle pressen til hans mentor, avdøde Kjell Nupen, er på plass i tredje etasje.

– Det føles som en god fortsettelse av historien at den har fått et liv her. Jeg trives ekstremt godt på Trafo, sier Furuholmen.

Vil gjerne bidra

Nå er han aktuell som hovedutstiller på årets store mønstring av Askers kunstnere – «Se Norges Kunstnerdal», som åpner på Venskaben i dag. Den er et samarbeid mellom Asker bildende kunstnere og Lions Club Asker, og overskuddet går til humanitære formål.

– Alltid hyggelig å kunne støtte Lions, så det var lett å si ja til å bli med på utstillingen. En fin måte billedkunstnere kan bidra litt på.

– Betyr utstillingen noe spesielt for deg siden den er i hjemkommunen?

– Klart den gjør. Det betyr at familie og venner tar turen, sier kunstneren fra Nesøya, som forteller at alle de 20 arbeidene han viser på Venskaben er laget på Trafo.

LES OGSÅ: Furuholmen har laget et sceneteppe til undring

Ny kunst med dronningen

TRIVES: – Jeg trives ekstremt godt på Trafo, sier     Furuholmen. Her i rammeverkstedet på Trafo med et av bildene han stiller ut på Venskaben.

TRIVES: – Jeg trives ekstremt godt på Trafo, sier Furuholmen. Her i rammeverkstedet på Trafo med et av bildene han stiller ut på Venskaben. Foto:

– Det er faktisk den første utstillingen jeg har der alt er laget her. Tidligere satte jeg bort masse, nå har jeg mulighet til sette store prosjekter i produksjon på Trafo. Vi har også jobbet mye for dronningen. Mange av hennes arbeider er laget her, sier han.

Og utover gulvet i atelieret ligger flere store arbeider de to har laget sammen.

– Det er et fellesarbeid dronningen og jeg holder på med til et par utstillinger neste år, sier han.

Vil bli best i Norge

– Jeg har også invitert andre kolleger til å jobbe på verkstedet. For det må være folk jeg synes det er morsomt å ha her. Det handler om felles kompetanseheving. Og målet for verkstedet er at vi skal bli best i Norge på innramming og trykk, sier han.

– Du har sagt at du ikke er opptatt av å gi de gode svarene, men stille de gode, åpne og kanskje upedagogiske spørsmålene gjennom kunsten din?

– Slike uttalelser er et ønske om ikke å binde meg. For mitt vedkommende er det å jobbe med kunst et konstant forsknings- og selvutviklingsprosjekt. Jeg leter hele tiden etter noe jeg ikke har funnet før.

– Det er jo en evig kløe etter å lære noe. Føler at jeg alltid er på jobb med blikket, hodet, og jeg får ekstremt mye inspirasjon gjennom selve arbeidet. Det å starte dagen med å lage noe fint. Det er et privilegium at jeg kan få holde på med dette, sier han.

FORFATTER: Det nærmeste motivet er et resultat av et samarbeid med Lars Saabye Christensen.

FORFATTER: Det nærmeste motivet er et resultat av et samarbeid med Lars Saabye Christensen.

LES OGSÅ: Skulpturparken på Fornebu offisielt åpnet

Tror Furuholmen trekker folk

– Jeg tror Magne Furuholmen er en positiv magnet som trekker nye mennesker til utstillingen, sier Tor Kristian Østeby, leder av utstillingskomiteen.

Foruten Furuholmen er 19 kunstnere med på mønstringen, og Asker Kammermusikkfestival bidrar med konserter.

– Det å ha med flere kulturuttrykk enn billedkunst, kan få et bredere publikum til utstillingen, ikke minst aldersmessig, sier Østeby.

Artikkeltags