– Det er vanskelige å gradere hvor vanskelig situasjonen er. Men det er klart det er krevende når vi i perioder må skyve på lønnsutbetalinger, sier styreleder i Haslum HK, Tore Solberg.

Han innrømmer at klubben har anstrengt likviditet. Ifølge styrelederen har spillerne fått oktober-lønnen, men den kom litt forsinket.

Den akutte pengemangelen skyldes først og fremst for lite sponsor- og arrangementsinntekter.

– Vi er en fantastisk håndballmaskin, med 700 spillere, eliteserielag for menn, 1. divisjonslag for kvinner, stor bredde med over 40 lag og 40 trenere. Det er kjempeaktivitet og vi er en stor bidragsyter i lokalmiljøet. Over tid har vi slitt med å komme ut til næringslivet og spesielt lokalt næringsliv.

Solberg sier også at de sliter med å få nok frivillige til å være med.

– Bare å avvikle en eliteseriekamp krever 30-talls mennesker. Sist, men ikke minst, trenger vi å fylle Nadderud Arena. Det krever folk.

Må betale tilbake

I tillegg til likviditets-utfordringer har Haslum HK Elite menn, fått et krav fra Lotteri- og stiftelsestilsynet om å tilbakebetale nesten 600.000 kroner de fikk i koronastøtte.

– Vi og andre fikk støtte, vi søkte etter retningslinjene som gjaldt, med god bistand fra Lotteri- og stiftelsestilsynet, sier Solberg og forteller at det senere er gjort en etterberegning og at det derfor er et krav om å tilbakebetale nesten 600.000.

– Det vi synes er mest krevende er at vi opplever at spillereglene er endret i forhold til grunnlaget vi ble veiledet å søke på. De ber nå om tilbakebetaling av deler av støtten som ble gitt i 2020.

Solberg sier kravet kom som lyn fra klar himmel for klubben. Han forteller at klubben har bestemt seg for at de ikke ønsker å tvinge diskusjonen videre, men velger å ta kravet til etterretning.

– Etter en lang prosess har vi bestemt oss for å akseptere. Det er fellesskapets penger. Det føles ikke riktig for klubben å bruke mye tid, ressurser og advokater på kanskje å få endre noe av dette.

– Kostnader har økt

Styrelederen nevner også at alt dette har sammenfalt med at idretten kjenner på kostnadsnivået.

– Det sportslige produktet er bra, men det er krevende å holde det på veien, og kostnadene har økt kraftig. For eksempel kan en seniorkamp fort koste mellom 50.000 og 100.000 kroner, det er voldsomme kostnader i alle ledd.

Solberg sier Haslum ikke har ekstern gjeld, at de jobber med å skape mest mulig struktur og orden, få fart på sponsorinntektene og fylle arenaen. Haslum-lederen innser at det har vært en særdeles tøff høst, men han understreker at de ikke har tenkt til å legge seg ned.

– Vi løser dette og har ikke tenkt til å gi oss. Vi må bare krumme nakken.

Håndballklubben har kuttet kostnader siden pandemien startet. Ifølge Solberg er det ikke er aktuelt å fristille spillere.

– Vi har jobbet med kostnader i flere år og kommer til å fortsette å jobbe med det. Vi føler vi er i en situasjon hvor vi har to ekstremt kostnadseffektive elitelag.

Styreleder mener de har oversikt over situasjonen og at de jobber med å vekke liv i Haslum-miljøet.

Ikke fått lønn

Trener for klubbens eliteserielag, Tom-Eirik Skarpsno, røper at han ikke har fått lønn for oktober.

Han sier at det foreløpig går greit, men legger samtidig til at det er jobben hans og at han er nødt til å ha noe å leve av.

Skarpsno sier også at han føler spillerne har vært flinke til å fokusere på det sportslige, men at det økonomiske naturligvis ligger der.

– Jeg føler de har minst mulig tanker om det økonomiske, men i en allerede tøff tid er det naturligvis en påkjenning på unge gutter som ikke har høy lønn, kommenterer treneren.

Han legger til at han alltid mener det er best med åpen og ærlig kommunikasjon.

– Å fortelle sannheten er ofte mye bedre enn å stikke hodet i sanden. Spillerne har klart å takle dette fint. Litt uro er det selvsagt, men ikke mer enn at det går greit.

Også Skarpsno sier han foreløpig ikke har fått beskjed om at det er snakk om at klubben må la noen gå for å kutte kostnader.

– Jeg kan lese pluss og minus. Jeg har sagt at det er klubben som er det viktigste for alle, og vi må gjøre det som skal til for at Haslum skal bestå. Vi har vært veldig på å skåne det sportslige, særlige spillerne.

Treneren legger til at klubben må finne løsningene som skal til og at hans jobb er å holde ro i de sportslige rekkene.