Svøm deg sprek – uansett alder

GOD SAMVITTIGHET: – Følelsen man får etter en svømmeøkt kan ikke sammenlignes med noe. Man er sliten i absolutt hele kroppen. En veldig god følelse, sier Jon Guldbrandsen. FOTO: ULF HANSEN

GOD SAMVITTIGHET: – Følelsen man får etter en svømmeøkt kan ikke sammenlignes med noe. Man er sliten i absolutt hele kroppen. En veldig god følelse, sier Jon Guldbrandsen. FOTO: ULF HANSEN

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Svømming trener hele kroppen og passer for alle fra krybbe til grav.

DEL

Jon Guldbrandsen tar sats og stuper ut i bassenget. Crawler seg gjennom dagens lengder i Landøya Bad.

– Svømming er kjempegod trening for hele kroppen, sier han.
Asker-mannen liker å utfordre seg selv. For tre år siden meldte han seg på crawlkurs i Asker svømmegruppe og ble hektet. I vinter meldte sprekingen seg derfor inn i klubbens masters-gruppe. Jon innrømmer at han var litt skeptisk til å begynne med svømming for første gang i voksen alder, spesielt når de fleste i gruppen har svømt hele livet. Men uten grunn.

LES OGSÅ: Snarvei til sommerformen.

LES OGSÅ: Trenerens beste råd.

- Tøff i trynet

– Gruppen tok meg veldig godt i mot og har lært meg masse. Svømming er faktisk veldig sosialt, forteller han.

I tillegg til svømmingen driver Jon med sykling, løping og langrenn. Etter at han begynte å svømme to til tre ganger i uken, har resultatene på de andre arenaene også blitt langt bedre. For en sprek mann som liker å konkurrere, er nå NM i svømming neste mål.

– Jeg har vært litt tøff i trynet og sagt jeg skal delta i NM neste år. Målet nå er å gjennomføre med stil, og ikke være en latterfigur, sier Jon Guldbrandsen.

LES OGSÅ: Dette gjør bær med kroppen din.

Mastersgrupper

Både Asker svømmeklubb og Bærumsvømmerne har masters-grupper. Det er felles svømmetrening for alle mellom 25 til 90 år, uansett svømmeerfaring. Noen er med for å konkurrere, mens andre bare er ute etter mosjonen. Kristin Røger Guthe er oppmann for Asker svømmeklubbs master sharks, og har selv funnet frem svømmebrillene igjen etter 30 års opphold.
– Veldig mange begynner på svømmekurs som Jon, og når teknikken sitter er dette neste skritt videre, forteller Guthe.

LES OGSÅ: Løpekurs i farta.

Flere driver triatlon

Masters-gruppen til Bærumsvømmerne disponerer Bergerhallen fem ganger i uken, mens Askers gruppe plasker rundt tre ganger i uken, enten på Landøya eller Risenga.

– Vi er sammen i hallen, men har ulik fart i de forskjellige banene. Vi har to trenere som setter opp programmet, forklarer oppmannen.

Selv om gruppene disponerer hallen flere ganger i uken, er det opp til hver enkelt hvilke av treningene man ønsker og har mulighet til å delta på. Kristin Røger Guthe forteller at flere av medlemmene driver med triatlon og legger opp treningen etter konkurransetidene. Selv om målet er alt fra triatlon til bedre helse, har gruppen én ting til felles – ønsket om å bli bedre svømmere. En gang iblant slår svømmerne på stortrommen.

LES OGSÅ: Flere treningsreportasjer på Lyst.

– 12. og 13. mai hadde vi besøk av den kjente amerikansk coachen Rick Powers. Det var veldig lærerikt og gøy. Rett og slett en motivasjonsboost, forteller Guthe.

Uansett om man skal konkurrere eller bare mosjonere, er svømming god trening for alle fra krybbe til grav. Sondre Solberg er sportslig leder i Bærumsvømmerne og trener for flere av landets mest profilerte svømmere. Han forteller at svømming er en svært skånsom treningsform, og passer derfor godt for alle aldre.

Få skader

– Vi unngår den ytre belastningen man har i en del andre idretter. Derfor er det svært få skader i svømmeidretten, forklarer han.


Svømming er første og fremst en kondisjonsidrett, men det er også en treningsform som stiller krav til muskelstyrken. En kompleks treningsform som involverer hele kroppen.

– Svømming er en veldig teknikkavhengig treningsform. For å få en god opplevelse krever det god teknikk, derfor er det lurt å investere tid i dette, råder svømmetreneren.

Som med all annen trening, gir kontinuitet resultater. Solberg anbefaler minst to svømmeøkter i uken for å forbedre fysikken og ferdighetene.

– Svømming er veldig bra for deg. Nyt tilværelsen i vannet, anbefaler Sondre Solberg.
 

Artikkeltags