Slik takler du Birken som debutant

SPENT FØRSTEREISGUTT: -Jeg har hørt så mye om rittet. Nå er jeg er spent på hvordan det er å sykle det, sier Simen Svartås som sykler Birken for første gang om noen få uker.

SPENT FØRSTEREISGUTT: -Jeg har hørt så mye om rittet. Nå er jeg er spent på hvordan det er å sykle det, sier Simen Svartås som sykler Birken for første gang om noen få uker.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Om tre uker sykler Simen Svartås (17) Birkebeinerrittet for første gang. Allerede tre år før han ble født, syklet Øystein Graffer (50) sitt første. Nå går han for merket for 20. gang.

DEL

Les alt innhold på Budstikka.no – 99 kr for to måneder.

– Birkebeinerrittet er syklistenes 17. mai!
Om to uker står Øystein Graffer (50) fra Heggedal på startstreken til Birkebeinerrittet for 20. gang. Han tilhører en liten unik gruppe av syklister som har deltatt samtlige ganger siden det første rittet ble arrangert i 1992. Hvert eneste år har han trent og forberedt seg på de 94,6 kilometerne.


– Birken drar masse folk, både syklister og tilskuere. Løypa er hard, men når du kommer i mål er det brød og sirkus, sier Graffer.

Les også Øystein Graffers Birken-råd


Alle de 19 gangene han har tråkket i mål i Lillehammer, har han klart merkekravet. Han vet hva som kreves for å gjennomføre det til tider knalltøffe rittet. Graffer prøver å trene tre dager i uka året igjennom. Det er Birken som er det faste, årlige målet.

Ski vinterstid


– På vinteren går jeg på ski, og når våren kommer, henter jeg frem raceren. Nå på sommeren blir det som regel fire økter i uka. Jeg sykler ofte til eller fra jobben i Oslo, da får jeg utnyttet tiden. I tillegg trener jeg litt med sykkelklubben, spesielt nå før Birken, sier Graffer.


Med fire økter i uka legger han opp til én dag med intervaller, én dag med lange terskeldrag, én rolig langtur og gjerne en økt med teknisk trening.


– Og jeg rører ikke off roaderen før i juni. Jeg tror at den treningen jeg får på landeveissykkelen er glimrende når jeg skal sykle birken. Du mister litt av tråkket på off roaderen, og i birken er det så mye grus at jeg får igjen for all treningen med tyngre tråkk på raceren.

Ung debutantSimen Svartås (17) i Asker CK skal sykle Birken for aller første gang. Han har hørt mye om rittet, nå gleder han seg til å få oppleve det selv.


– Foreldrene mine har syklet det mange ganger, så jeg har vært med og sett på dem tidligere. Men jeg har aldri prøvd løypa, så jeg er spent på hvordan den er, sier han.

Les flere treningsreportasjer på Lyst


Svartås bruker mest tid på landeveissykkel i løpet av sesongen. Men Birken er vanskelig å unngå, i sykkelmiljøet snakkes det om rittet hele tiden.


– Jeg må jo prøve det. Birken er det største rittet i Norge, dessuten passer det bra inn mellom andre ritt i år.


Sammen med flere sykkelkamerater er førstereisgutten klar når startskuddet går 25. august. Simen Svartås har allerede lyttet til erfarne fjellfolk.


– Jeg har hørt det er mye grus underveis, og at det er hardt arbeid som skal til i begynnelsen. Jeg fikk også tips om at det er lurt å ligge i en stor gruppe, at det er tungt å skulle sykle alene over fjellet, sier han.

Ligg i gruppe
 

Å ligge i en større gruppe der alle tar ansvar og drar, er også et av tipsene fra den erfarne birkebeineren Øystein Graffer.


– I tillegg bør en førstegangssyklist være forberedt på at det er mange lange bakker. Det gjelder å utnytte de store gruppene på flatene for å kunne holde et høyt tempo. Det virkelige rittet begynner etter en times tid. Da har feltet strukket seg, og man kan virkelig begynne å jobbe, sier Graffer.

De siste ukene før rittet bruker Graffer på å toppe formen. Da er det intervalltrening som gjelder.

– De siste fire ukene er det oppkjøring. Da blir det intervaller av fem minutter i motbakker. Jeg kjører også langdrag i bakkene fra Billingstad opp mot Vestmarksetra og videre til Hagahogget. Akkurat denne ruta er faktisk overførbar til begynnelsen av Birken.

Sosiale Birken

For Øystein Graffer er Birkebeinerrittet en sosial aktivitet som han deler med treningskamerater.

– Det er en sosial greie. Klubben ordner med felles transport, overnatting og eget telt i målområdet. Der spiser vi litt, tar kanskje en øl og unnskylder oss med årsaker til hvorfor det gikk så dårlig. Eller så skryter vi, ler han.


Graffer har sett hvordan rittet har utviklet seg fra første gang det ble arrangert. 1.500 deltagere har blitt til 18 000. Og fokuset på utstyret har endret seg voldsomt. Selv måtte han låne en sykkel av svogeren til kona for å bli med den første gangen. Nå har han alt han måtte trene, uansett vær og forhold. Men til tross for alle endringene er Graffer først og fremst opptatt av at det skal være moro å delta.


– Sluttiden er ikke så viktig lenger. Men jeg innrømmer at jeg jobber for å klare merket i år også. Jeg innrømmer det.
 

Rutinerte foreldre

Simen Svartås får god hjelp av sine erfarne foreldre. Mamma Trine har en fjerdeplass og ti ti-på-topp-plasseringer i sin klasse å skilte med. Pappa John Olav har tatt merket ti år på rad, og nå tar han turen til Rena for å følge opp sønnen.


– Pappa sier han har nådd målet sitt, så han blir med som støtte. Målet mitt er å slå bestetiden hans, det skal ikke bli så vanskelig, smiler Svartås.


Sammen med begge foreldrene skal han sykle gjennom løypa på forhånd. Da kommer det nok flere tips til hva han kan forberede seg på.


– Jeg har trent godt hele sesongen, så jeg føler meg forberedt. Jeg skal klare distansen bra, men utfordringen min blir i de tekniske partiene. De aller beste sykler godt der det er smalt og trangt og vanskelig underlag. De klarer å holde farten oppe gjennom de vanskelige partiene. Jeg er spent på hvordan det kommer til å gå med meg der, sier han.

Pallen er målet


Men Simen Svartås er ikke mer spent enn at han håper på en plassering helt i toppen.
– Målet er en pallplassering i min klasse. I alle fall topp ti. Jeg er litt usikker på hva tiden blir, men jeg regner med å bruke rundt 3 timer og 10 minutter.

Artikkeltags