Finner balansen i hverdagen etter hjerneslaget

TRENING 1: Hjerneslagrammede Jan Schwencke trener på Gnist Trening og Helse flere dager i uken, blant annet for å få tilbake balansen. – Da jeg begynte med treningen for et år siden, kunne jeg knapt stå på de to halvformede halvkulene, forteller Bekkestua-mannen. ALLE FOTO: KARL BRAANAAS

TRENING 1: Hjerneslagrammede Jan Schwencke trener på Gnist Trening og Helse flere dager i uken, blant annet for å få tilbake balansen. – Da jeg begynte med treningen for et år siden, kunne jeg knapt stå på de to halvformede halvkulene, forteller Bekkestua-mannen. ALLE FOTO: KARL BRAANAAS

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

For to år siden ble Jan Schwencke (54) rammet av hjerneslag. For Bekkestua-mannen handler det om å få tilbake balansen i livet der økt trettbarhet er den største utfordringen.

DEL

På treningsinstituttet viser den tidligere lederen av Naturvernforbundet, Jan Schwencke, stolt frem øvelsen, hvor han står på to halvformede kuler, hopper opp, snur seg rundt 180 grader i luften og lander fjellstøtt på disse igjen.

 


– Da jeg begynte å trene, kunne jeg knapt stå stødig på en av dem. Like god trening er å plukke sopp ute i ulendt terreng. Det er fin balansetrening og mer lystbetont, sier Jan Schwencke.

- Eller jeg tar frem gitaren min. Da får jeg trent høyrehånden, som i rolig tilstand har lett for å sovne. Jeg har blitt en kløpper på gitaren, humrer 54-åringen.
 

Falt om på Lillehammer

Et halvt år før hjerneslaget inntraff, søkte Schwencke nye utfordringer.

Som kommunikasjonssjef i Norsk Forbund for Utviklingshemmede holdt han foredrag for fylkeslaget i Oppland på Fagernes Hotell.

Midt under seansen falt han plutselig om. Legehjelpen var heldigvis nær for Schwencke, og han ble kjørt til Lillehammer sykehus.


Oppholdet i OL-byen ble kort; én dag og hjem til Bekkestua.

Les Sindre Bergans ekspertråd om trening og sykdom


Neste dag, på eget initiativ, gikk ferden til Bærum sykehus. Der ble det konstatert tre små blodpropper; to i lillehjernen og en i hjernestammen.

Dette gir utfordringer blant annet på balansen og koordineringen.
– Du blir akkurat som før i løpet av noen uker, tenkte jeg den gangen. Nå er det gått to år. Og det er tøft, du får deg et sjokk, både fysisk og mentalt.

Trener med Nav-støtte

Før hjerneslaget inntraff, var Schwencke en godt trent mann. Etter sykdommen var det derfor helt naturlig å fortsette med treningen.

For et drøyt år siden kom han til Gnist Trening og Helse gjennom programmet «Styrket» finansiert av Nav.

– Hovedhensikten med treningen er å få en balanse i hverdagen, både fysisk og mentalt. For meg er balanse familie, jobb, trening, hvile og sosial aktivitet.

Foredrag om mestring

Nylig holdt Schwencke foredrag på lærings- og mestringssenteret på Bærum sykehus om mestring. 22. november skal han for tredje gang holde foredrag på sykehuset. Tema er hvordan leve med en økt tretthet.

Har du tips til treningssaker vi bør skrive om? Tips oss på lyst@budstikka.no

– Fortsatt kan jeg bare gjøre en ting om gangen. Jeg klarte ikke å skrive ned noen punkter til eget bruk under foredraget. Men ved hjelp av gitaren og egne skrevne sangtekster gikk det fantastisk fint. Den kreative hjernedelen fungerer bra. Den strukturerte hjernedelen ligger på vent.

– Jeg blir ikke som før. Men jeg begynner å like dagens Jan slik at han blir fullverdig.

Les flere treningssaker på Lyst

Artikkeltags