Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Kvinnen som ble glemt

00:00
/
00:00

Hva skjedde egentlig da en eldre kvinne ble glemt av hjemmetjenesten i Bærum og funnet død i sitt hjem mange dager senere?

Hva betyr det at det i eldreomsorgen er rapportert over 4.600 avvik de fem siste årene? Og er det nødvendigvis negativt at avvik rapporteres?

Denne uken har Budstikka tatt i bruk podkastformatet for å besvare disse spørsmålene. Torsdag lanserte vi podkasten Forstått?. Ambisjonen er som navnet tilsier: å bidra til at våre lesere og abonnenter kan forstå det som skjer i et område med 220.000 innbyggere.

Henger vi med på E18 eller Fornebu? Hva med inntaksordningen, skoleutbygginger eller størrelsen på nye barnehager? Hvilke godtgjørelser skal politikerne ha? Gjøres det noe med ulovlighetene i strandsonen? Og hvordan var nå igjen dette med vekst kontra vern?

Vi kommer ikke til å gå tomme for ideer med det første, for det er nok av saker vi har lyst til å forklare. Selv om de spørsmålene som listes opp, ofte forklares godt både på nett og i avis, tror vi lyd kan gi en ny dimensjon.

I første episode av Forstått? stiller Liv Blom-Stokstad opp. Hun er direktør for aldring og mestring i Bærum kommune. Det gir utvilsomt et annet inntrykk å høre hennes beklagelse enn å lese opp den første skriftlige beklagelsen fra kommunen.

Vi kommer ikke til å gå tomme for ideer med det første

Podkast gir også en mulighet til å forklare journalistikken. Kollega Truls Fenre forklarer hvordan han fikk tilgang til de 4.600 avvikene som er rapportert. Forhåpentligvis bidrar det til å forstå hvorfor innsyn er et så viktig verktøy i journalistikken.

Uten offentlighetsloven ville kanskje disse avvikene forblitt kunnskap kun kommunen satt på. Det ville i hvert fall blitt mye vanskeligere å fortelle at disse avvikene forteller om innbyggere som ikke fikk tilsyn, medisiner eller helsehjelp.

Kanskje ville det forblitt ukjent at 86 av disse avvikene havnet i kategorien Svært alvorlig – og at i syv av tilfellene var pasienter blitt glemt. Hendelsen med kvinnen som ble funnet død var, altså ikke et engangstilfelle.

Ble du nysgjerrig på å høre mer, finner du podkasten på forsiden av Budstikka.no, Spotify og Apple Podcasts. Du finner den også øverst og nederst i denne artikkelen.

Hver torsdag kommer det en ny episode. Den neste vil handle om noe helt annet enn eldreomsorg, men likevel en sak det kan være vanskelig å forstå: Føyka-floka.

God helgelytting!

Om Dag Otter Johansen

Dag Otter Johansen er politisk redaktør i Budstikka. Han er bosatt på Drengsrud i Asker og har vært ansatt i Budstikka siden 1996.

Politisk redaktør har ansvaret for meningsinnholdet i Budstikka, både mediehusets egenproduserte lederartikler og kommentarer, samt eksterne bidrag.

Du kan lese flere kommentarer her.