Hektisk start på loppesesongen

TRAVERE: Anne Heggstad og Elin Klakken, begge fra Haslum, er på jakt etter retroskatter.

TRAVERE: Anne Heggstad og Elin Klakken, begge fra Haslum, er på jakt etter retroskatter. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Etter trengselen på parkeringsplassene ved dagens loppemarkeder å dømme, ser det ut til at Bærums korpsmusikanter går en lys fremtid i møte.

DEL

Utenfor røde sperrebånd står over hundre personer og stirrer på møblene som er stilt opp ute i skolegården til Levre skole. Alle har kommet hit med samme formål- å gjøre et kupp.

En dame snakker lavt til sin sidekvinne og peker vagt mot en rød puff som skiller seg markant ut fra trefargede kommoder og ikea-hyller. Puffen kunne like gjerne tilhørt den russiske tsaren grunnet sitt dekadente uttrykk. Pekingen og hviskingen har fanget interessen til et titalls andre loppejegere som står musestille tett inntil. Snart har alle sett puffen. Og nå vet at det er den kjappeste til beins som får den.

LES OGSÅ: Klart for kø og skattejakt

LES OGSÅ: Helge (64) spurter gjerne: I fullt firsprang for de beste loppene

Kommer inn som en tsunami

Refleksvestkledde korpsforeldre spankulerer spent innenfor sperrebåndene. Noen sjekker at de har nok veksel i rompetaskene sine, andre betrakter den stadig økende folkemengden som i løpet av minutter vil komme rasende i mot dem.

SE BILDESERIE:

I utekiosken er allerede første lading popkorn poppet. Kaffekannene står breddfulle med flytende koffein og langpannesjokoladekaken er representert både med kokos og tuttifrutti-strø.

"Da!" sier en mann (alltid en mann) unødvendig høyt og så raser de inn som en liten tsunami over de pyntelig oppstilte loppene utenfor og inn mot bøker, plater, klær, porselen og elektronikk.

SLIPPEN: Et hundretalls loppejegere stormer loppemarkedet på Levre skole lørdag formiddag.

SLIPPEN: Et hundretalls loppejegere stormer loppemarkedet på Levre skole lørdag formiddag. Foto:

I et lite øyeblikk rekker korpsforeldrene å lytte til vissheten om at det nok ordner seg økonomisk for korpset i år igjen. Og så er salget i gang.

- Tretti kroner, tretti kroner?

- 40.

- Allright.

To par barnesko smetter ned i en plastikkpose fra en av de store matbutikkene. Smil utvelskes og pengene havner i en neonrosa taske.

FLASKEHALS: Det ble tidvis trangt om plassen fra Levre skoles musikkorps arrangerte loppemarked.

FLASKEHALS: Det ble tidvis trangt om plassen fra Levre skoles musikkorps arrangerte loppemarked. Foto:

Forsøker seg på mengderabatt

Eyvind Kvaale fra Kolsås var en av de første som entret plateavdelingen. Nå står han og sjekker at en Electric Lights Orchestra-plate han har plukket til seg ikke har riper og at coveret inneholder den riktige vinylen.

- Jeg har 5.500 plater hjemme og de kjedeligste setter jeg ved ytterveggen. Det jeg bruker på plater sparer jeg inn på strøm, sier han.

Eyvind Kvaale fra Kolsås letter etter loppeskatter.

Eyvind Kvaale fra Kolsås letter etter loppeskatter. Foto:

40 kroner skal korpset ha per stykk, men Kvaale skal forsøke å forhandle seg til en mengderabatt.

- Det funker av og til at jeg kommer med en bunke og sier at jeg jeg 200 kroner for alle sammen, men vi får se, sier han.

Utenfor er den røde puffen fremdeles urørt. Dens vokter, en streng reflekskledd korpsfar sier stadig nei til skambudene han blir tilbudt for den smekre skjønnheten.

- Ingenting under to hundre, er det kontante svaret.

STRENG: Magnus Klepper (11) fra Dønski er streng på prutingen. - Jeg tar 30 kroner for sølvsmykker og 10 for de i plast. Jeg pynta meg litt fordi jeg tenkte det ville gi meg flere kunder, forklarer gutten som selv spiller kornett i Levre skoles musikkorps.

STRENG: Magnus Klepper (11) fra Dønski er streng på prutingen. - Jeg tar 30 kroner for sølvsmykker og 10 for de i plast. Jeg pynta meg litt fordi jeg tenkte det ville gi meg flere kunder, forklarer gutten som selv spiller kornett i Levre skoles musikkorps. Foto:

Har holdt loppiser i 50 år

Helt siden 60-tallet har Asker og Bærums ulike musikkkorps arrangert loppemarkeder for å spe på inntekten. Denne våren arrangeres 19 loppemarkeder i løpet av april og mai.

VAKLEVORENT:  - Vi betaler ikke mer enn fem kroner for det vaklevorne bordet der, sier mor Kirsten Møller-Pedersen og datter Kristine Ellingsve. Her fra loppemarkedet på Levre.

VAKLEVORENT: - Vi betaler ikke mer enn fem kroner for det vaklevorne bordet der, sier mor Kirsten Møller-Pedersen og datter Kristine Ellingsve. Her fra loppemarkedet på Levre. Foto:

Mamma Semhar og tvillingjentene Ferina (4) og Fortuna (4) er på loppemarked for aller første gang. Småjentene sitter ved et bord og spiser popkorn. Ved siden av sitter to dukker i hver sine nyinnkjøpte dukkevogner.

- Jeg fikk alt dette for 100 kroner. Også kjøpte jeg to sykkelhjelmer til 35 kroner hver. Jeg syntes det var en bra pris, sier Semhar.

DUKKER: Ferina (4) og tvillingsøster Fortuna (4) har fått seg popkorn, dukke, dukkevogn, sykkelhjelm og memo-spill på loppemarkedet på Levre skole.  Jeg betalte 170 kroner for alt, sier mamma Semhar fra Dønski.

DUKKER: Ferina (4) og tvillingsøster Fortuna (4) har fått seg popkorn, dukke, dukkevogn, sykkelhjelm og memo-spill på loppemarkedet på Levre skole. Jeg betalte 170 kroner for alt, sier mamma Semhar fra Dønski. Foto:

LES OGSÅ: Nå starter loppesesongen – her er tipsene

I fjor dro loppemarkedet arrangert av Levre skoles musikkorps inn 240.000 kroner. På Lesterud skole i Lommedalen var fjorårets omsetning større.

- I fjor tjente vi 354.000 kroner på vårhelga. I år er vi fornøyd med alt over det, sier loppegeneral Terje Folkenborg for Lommedalen skole musikkorps og fortsetter.

- Korpset har en nærmest eventyrlig økning om dagen noe som igjen gir oss noen økonomiske utfordringer, så gode loppemarked er nå viktigere enn noen gang, sier han.

LOPPEGENERAL: Loppegeneral Terje Folkenborg og kasserer Dag Morten Lie tror de har fått inn 100.000 kroner i løpet av loppemarkedet på Lesterud skole sine to første timer. De er godt fornøyde.

LOPPEGENERAL: Loppegeneral Terje Folkenborg og kasserer Dag Morten Lie tror de har fått inn 100.000 kroner i løpet av loppemarkedet på Lesterud skole sine to første timer. De er godt fornøyde. Foto:

Tjente inn 100.000 kroner på to timer

Men så langt denne lørdagen peker pilene riktig vei.

- Jeg kjenner det på sekken at vi er på samme nivå som i fjor, sier kasserer Dag Morten Lie.

Han har akkurat vært rundt og samlet kontanter fra salget i en tursekk han har stroppet både over hoften og brystet.

- I tillegg kommer det vi har fått inn via vipps og izettle. I løpet av de første timene i dag har vi tjent over 100.000 kroner, og det er bra, sier han.

 TAR ALLE FIRE: Gholamsakhi Akbari fra Gjettum og barna Mehnas (7) og Sadeg (15) reiser rundt på alle dagens fire loppemarkeder etter skatter.

TAR ALLE FIRE: Gholamsakhi Akbari fra Gjettum og barna Mehnas (7) og Sadeg (15) reiser rundt på alle dagens fire loppemarkeder etter skatter. Foto:

Ramstad skole og Høvik Verk skole arrangerer også loppemarked denne helgen. Gholamsakhi Akbari fra Gjettum bruker dagen til å reise rundt på alle, sammen med kona og to barn.

- På Levre kjøpte jeg et spisebord til 500 kroner, en massasjestav til 150 og en Kenwood kjøkkenmaskin til 200 kroner, forteller han.

Inne i kjøkkenavdelingen på Lesterud har han funnet seg ti kjøkkenglass og et par serveringsbrett.

- Vi handler mye på loppemarkeder og leverer også en god del ting tilbake til loppemarkeder, så det går rundt og rundt, forklarer han.

LES OGSÅ: Byttet seg klimavennlige i påskevarmen

Gammel traver

Også gamle travere har funnet veien til dagens loppemarkeder.

- Jeg har funnet noen retro trebrett og en keramikkskål fra en norsk designer. Jeg fant en "Mexicana" Figgjo-kopp her isted, men de skulle ha 100 kroner for den og det syntes jeg var for mye, så da lot jeg den bli, sier Elin Klakken fra Haslum.

Hun har et sylskarpt blikk for retroskatter.

- Åh, se der! En plakat av Bjørn Wiinblad. Den må jeg ha, sier hun og trekker mot galleriet i gymsalen.

En innrammet poster i pastellfarger, som matcher genseren hennes perfekt, hviler mot et bordkant.

TRAVERE: Anne Heggstad og Elin Klakken, begge fra Haslum, er på jakt etter retroskatter.

TRAVERE: Anne Heggstad og Elin Klakken, begge fra Haslum, er på jakt etter retroskatter. Foto:

- 40 kroner skal de ha. Det er den verdt. Det blir for dumt å prute ned til 30. Pengene går jo til en god sak, sier hun.

Ute har det begynt å regne. Den røde puffen som stod ute i skolegården på Levre er heldigvis i  trygghet. Nå ligger den innelåst i en stasjonsvogn. Og senere i dag skal den vaskes omhyggelig før den bæres opp i stua til undertegnede.

Artikkeltags