40 år på smale spor: Koster klart til årets mest populære minitogtur
Fredag børstet dugnadsgjengen snø av Lommedalsbanen: I helgen er det klart for årets minitoghappening.
I år er det 40 år siden de første sporene ble lagt for museumsbanen i Lommedalen, i 1979.
Olaf Wiegels (76) fra Rykkinn var der den gangen – og han står der nå, på det som er kvelden før kvelden for de frivillige som står bak Lommedalsbanen. Lørdag og søndag inviterer museumsbanen til julekjøring.
I fjor løste 2.000 personer billett tur-retur Smutterud, en smalsporet tur til glede for både jule- og jernbaneentusiaster.
Lavest på rangstigen
Når diesellokomotivene brøler gjennom granskogen, fullastet med familier, dunker også hjertet til primus motor Wiegels ekstra hardt.
– Det er en stor glede, det. Det vi har skapt her, er et levende museum.
Den pensjonerte jernbaneingeniøren har elsket tog siden han som barn satt på sofasetet fremst i Kolsåsbanen og lot som om han var lokføreren.
Med Lommedalsbanen hegner han om historien han mener rager lavest på den museale rangstigen: anleggs-, industri- og forsvarshistorien.
– Rallaren og sluskens historie, ledsaget av brennevinslangere og skjøger, sier Wiegels.
I skogen nå i helgen kommer bare nisser.
Frivillighetseksperter
På et år har Lommedalsbanen 6.616 besøkende, tredje mest blant Museene i Akershus' Asker og Bærums-portefølje. I anledning Frivillighetens dag, som var nå på torsdag, kan nevnes at ingen får så mye ut av årsverkene som Lommedalsbanen, hvor omtrent alt av arbeid utføres av ubetalte entusiaster.
– Uten frivillige, ingen Lommedalsbane, sier avdelingsdirektør Per Olav Torgenesskar i MiA.
Han håper også nye generasjoner pensjonister kunne tenke seg å mekke tog i skogen. Dagens dugnadsgjeng vet hva de gjerne skulle kunne friste med: En vintervarm verkstedhall.
Om julenissen lurer på hva de ønsker seg.