80-årsjubilant feirer med stort korverk

NÅ: Slik er dagens utgave av Lommedalen Sangkor. Her fra en konsert i Lommedalen kirke.

NÅ: Slik er dagens utgave av Lommedalen Sangkor. Her fra en konsert i Lommedalen kirke. Foto:

I 1938 var 30 av totalt 700 lommedøler med i Lommedalen Sangkor. 80 år etter lyder fortsatt koret sterkt.

DEL

Nå er ikke oppslutningen i prosent like stor som i stiftelsesåret. Det skal jo godt gjøres, for det har flyttet tusenvis av mennesker til Lommedalen siden den gang.

Men antallet medlemmer i koret er doblet, og er i dag oppe i 62.

Krigen førte til navneskifte

Koret starter egentlig 6. februar 1938 som Lauvsprett Sangkor, fordi det var en del av Lauvsprett Ungdomslag i Lommedalen.

Men da det kom krav om nazifisering av Noregs Ungdomslag, gikk koret ut av laget i 1943 og dannet Lommedalen Sangkor. Stoff til sangerluene sine hentet de for øvrig fra fallskjermene som ble brukt til de mange slippene over Lommedalen under krigen. Så det er et kor med en spennende historie som runder 80 år i år. Men det er også et kor med en spennende fremtid mener leder Øyvind Gedde.

LES OGSÅ: Ungdommelig Mozart i Lommedalen kirke

Tre jubileumskonserter

– Vi har planlagt tre store konserter i jubileumsåret. To av dem med Bærum Symfoniorkester, og på programmet står Puccinis store verk Messa di Gloria. De konsertene holdes 21. og 22. april i henholdsvis Helgerud kirke og Jar kirke. Og 27. september har koret konsert i Bærum Kulturhus. Da blir det et potpurri av sanger fra vår 80 år lange historie, sier han.

Gedde forteller at koret ønsker å ha et bredt repertoar. På det står det tekster av Alf Prøysen, skillingsviser, både eldre og nyere klassisk musikk, operetter, salmer, gospellåter og julesanger.

Så det blir nok noe for enhver smak på konserten i kulturhuset.

Jubileumstur til Finland blir det også. Der skal sangkoret ha konserter med det finske koret Lovisakören.

Selv om Lommedalen Sangkor er dobbelt så stort i dag som i 1938 er det plass til flere. Nye medlemmer er hjertelig velkomne.

LES OGSÅ: – Det går overraskende bra

Nettverksbygger

– Det er mange som flytter til Lommedalen og Bærums Verk, men det er ikke så mange møteplasser for voksne. Og koret er et bra sted å bygge nettverk. Sang er også veldig sunt, du får rett og slett bedre kondis av det, sier Gedde.

– Men det kreves visse sangferdigheter?

– Ja, interesserte må prøvesynge for dirigent Ingeborg Aadland. Koret legger vekt på å holde et bra nivå, slik at det skal være inspirerende for sangerne å være med, sier han, og forteller at koret har medlemmer i alle aldre.

Artikkeltags