Se flere bilder nederst i saken

– Vi legger stor vekt på at boken skal være visuell. Også i år har vi fått fri tilgang til private fotosamlinger med bilder fra Vollen, forteller årbokredaktør (og Budstikka-journalist), Morten Gisle Johnsen.

– Vi er overveldet over alle som har bidratt. Om lag 80 prosent av bildene har aldri vært publisert før, sier han.

LES OGSÅ: Ønsker seg Hvalstrand bad

Fra morens dagbøker

Knut Birger Nilsen er sønn av Knut og Signe Nilsen, de siste driverne av Landhandleriet i Vollen, og en viktig bidragsyter til boken. Han deler unikt materiale fra morens fotoalbum og dagbøker.

Moren Signe var datter av Ole Lund, som i sin tid tok over Voldebugtens Aktiehandelsforening.

Hun skal ha vært en spesiell og livfull jente med en stor venninneflokk. Signe kjørte bil lenge før hun fikk førerkort og var kjent for å være tøff i diskusjoner med sine fargerike meninger.

 

Kjørte i vannet

Signes far var i sin tid en drivende dyktig landhandler, som stort sett benyttet hest eller båt til frakt av varer. Så noen spesielt god bilfører ble Ole Lund aldri. Og en dag gikk det galt:

På en biltur mistet han lorgnetten på gulvet og da han kikket opp hadde bilen fått en formidabel fart. Bondesønnens «pro – pro – proooo!» hjalp ikke, og forskrekkede tilskuere så Lunds bil ruse nedover veien og rett utfor bryggekanten.

«Sjokkerte ansatte med fru Lund i spissen løp ned til brygga. Ingen Ole Lund var å se, men hatten fløt på bukta. Hadde han druknet? Følget «sjokket» opp til Christensens kolonial for hjelp.

Der satt Ole Lund på bakrommet inntullet i et teppe med en stor konjakk.

– Jeg prøvde å nå att hatten, men paraplyen rakk ikke.»

SE OGSÅ: Julegrantenningen i Vollen

Kvinner etablerte helselag

Årets bok har viet plass til historien om de omlag femti kvinnene som samlet seg på Vollen pensjonat og etablerte Vollen helselag, ført i pennen av tidligere Aftenposten-journalist Anna Bjørg Kolberg fra Vollen.

Helselaget sørget for eget helselagshus, sykepleier, folkebad, spedbarnskontroll, en rekke kurs og også veldedighetsaksjoner. 

 

Mistet broren

Spesielt inntrykk gjør historien til Reidun Ludvigsen (f. Olsen) fra Asker, synes Morten Gisle Johnsen.  Asker-kvinnen deler minner fra da hun som liten lærte å svømme på Sjøstrand av Margot Yggeset – men beskriver også hvordan det var å miste sin 18-årige bror Bjørn under krigen.

Flere andre skjebner og historier fra krigen og fredsdagene for 70 år siden er naturlig nok med. 

Gartnerienes historie

Dyrking av bær, blomster og grønnsaker er viktig i Vollens historie, derfor har hagebrukene og gartneriene fått en sentral plass i boken. Så mange som 44 gartnerier er dokumentert og plottet inn på et kart. I hver årbok vil et av disse få en egen artikkel, i årets utgave er det Østen Nilsens gartneri (1932–2015) som har dyrket blomster i tre generasjoner.

 

Sorgløs barndom

Fast innslag i årboken er et eget Vollen-portrett. I år er det Gunnar Larsen som forteller om sin sorgløse oppvekst.

Det er kun tre og et halvt år siden Vollen historielag ble etablert, men laget har allerede 180 medlemmer – mens Facebook-gruppen har 230 medlemmer.

– I Vollen er det spennende stoff bak hvert navn, hver vei og hver bygning, sier Morten Gisle Johnsen som selv er fra gården Søndre Gisle og kan spore forfedre helt tilbake til 1600-tallet.

Hans beste barndomsminner er fra Gisle skole, skigruppa i Vollen ungdomslag og Selvik-stranden.

– Jeg føler meg som en urinnvåner og kan ikke tenke meg å bo noe annet sted enn i Vollen, sier Johnsen.