Skip to main content

Valler-elever i Claude Monets fotspor

Kunstfagelev Ingrid Sperstad Schrader fanger inntrykkene hun får når hun ser over mot Løkke bro. I hele høst har hun og medelevene jobbet med impresjonismen i forbindelse med neste års 125-årsjubileum for Claude Monets besøk i Bærum. 

Foto: Elin Reffhaug Craig

I høst har kunstfagelevene ved Valler gått i Claude Monets fotspor. Neste år er det 125 år siden kunstneren vandret i Sandvika. 

– Vi skal male motivene som Monet malte da han var i Sandvika, men vi gjør det ut fra det vi ser i dag, sier Ingrid Sperstad Schrader (18).

Valler-eleven har tatt oppstilling på broen i Sandvika med utsikt rett mot Løkke bro. 

– Det vi ser i dag er annerledes enn det han så da han var her.

Gjennom hele høsten har 15 elever ved kunstfag på Valler videregående skole, gått i Claude Monets fotspor. De har besøkt steder der Monet oppholdt seg, de har tatt bilder, laget skisser og utforsket hans virksomhet i Bærum. 

Neste år er det 125 år siden den verdenskjente kunstneren og impresjonisten oppholdt seg i Sandvika og malte en rekke bilder med lokale motiver. 

Det mest kjente er Løkke bro, og Monets maleri befinner seg idag i Nasjonalgalleriets samlinger. Et annet kjent bilde er av Kolsåstoppen. 

Arbeidene til kunstfagelevene skal etter planen stilles ut på Sandvika Museum LofThe i februar i forbindelse med at det er 125 år siden Claude Monet besøkte Bærum. 

Foto: KARL BRAANAAS

Annet perspektiv

Kunstfaglærer Anne Cathrine Busk har veiledet elevene gjennom høsten i arbeidet med blant annet fargepsykologi og impresjonisme. 

– Elevene skal fange inntrykkene og ikke forholde seg så mye til presisjon. De skal riste løs, og det kan være frigjørende for mange, sier hun. 

To ganger har de stått på ulike steder i Løkkehaven for å fange lys og inntrykk i impresjonismens ånd, og få det ned på lerretet. 

– Det var litt krevende i starten, sier Sruthni Chandrakumar (18), som mener at det ble mindre skummelt etter hvert som de lærte mer om Claude Monet. 

Markering i Sandvika

Sandvika museum LofThe i Løkkehaven skal markere Monet-jubileet neste år. Museet holder til i andre etasje i «huset midt-i-mellom» og planlegger å innrede loftet som et kunstneratelier. Det var museet som utfordret Valler-elevene til å bidra med en utstilling. Den vil være i  februar, vintermåneden Monet oppholdt seg i Bærum. 

– Vi ønsker at de maler sine inntrykk, det blir deres form for impresjonisme, sier styremedlem ved museet, Anne-Lise Sundby Torgersen. 

Mens elevene sto ved Sandvikselven og malte, pøste regnet ned.

– Det var ikke fint vær da Monet var her heller. Han klaget fælt over gråværet, forteller Torgersen.

Det var ikke fint vær da Monet var her heller
Anne-Lise Sundby Torgersen
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.