Skip to main content

Sven Ivar Dysthe er død

Møbeldesigner Sven Ivar Dysthe fra Rykkinn er død, 88 år gammel. Bildet er tatt på Høvikodden i 2012.

Foto: ULF HANSEN

En av Norges aller fremste industridesignere, Sven Ivar Dysthe, døde søndag kveld. 

Dysthe ble 88 år gammel. 

Designeren fra Rykkinn har satt sitt preg på norske hjem og offentlige rom i over 60 år. Han står blant annet bak klassikere som «Popcorn»-stolen, «Planet» og «1001»-serien.

– En av Norges aller viktigste designere i etterkrigstiden har gått bort. Han var en «gentle giant», sier kurator Thomas Flor ved Nasjonalmuseet. 

Her kan du lese Flors minneord over Dysthe. 

Floor kuraterte den store utstillingen «Swinging 60» som blant annet hyllet Dysthes design i 2013. 

– Han var en legende innen norsk møbeldesign og en sentral designer som har bidratt sterkt til Henie Onstad Kunstsenters særpregede uttrykk, sier direktør Tone Hansen på Høvikodden. 

Sven Ivar Dysthe designet flere møbler og interiør til åpningen av kunstsenteret i 1968. 

– Vi er stolte over å kunne vise og bruke hans særpregede design den dag i dag. I 1968 var møblene svært nyskapende. I dag er de levende, norske ikoner, sier Hansen til Budstikka. 

Verdenskjent

Én av Dysthes tidlige arbeider inkluderer stolen «Rock Royal», en hvilestolsmodell, som bæringen designet på 1950-tallet for Arnestad Bruk i Vollen. 

– Få andre designere har vært med å prege daglige og offentlige miljøer i Norge slik Dysthe gjorde. Hans rekkevidde som designer nådde også ut til kontorlandskaper verden over, sier kurator Thomas Flor ved Nasjonalmuseet. 

På Henie Onstad Kunstsenter står «Popcorn»-stolene på rekke og rad. Bildet er tatt i 2015 da Budstikka møtte ekteparet Dysthe på kunstsenteret. Dysthe står bak mye av interiøret som ble laget til åpningen av HOK i 1968. 

Foto: ANETTE ANDRESEN

Designet for dronningen

Sven Ivar Dysthe begynte som lærling hos et anerkjent snekkerverksted i Trondheim. Etter dette var han i praksis hos snekkermester Reidar Hansen i Bærum, før han avla svenneprøve. 

Etter svenneprøven i Bærum, studerte han videre i Royal College of Art i London. Som student fikk han i oppgave å lage skrinet som rommer Royal College of Arts nåleputegave til dronning Elizabeths kroning i 1953. 

Budstikka møtte Dysthe og hans kone, Trinelise, flere ganger. Blant annet i 2013, da dronningen av England lånte ut skrinet til utstillingen «Swinging 60» på Kunstindustrimuseet. 

– Vi ble veldig rørt. Samtidig er det vemodig, å være del av en utstilling som den vi åpner nå. For oss handler det i dag om å se tilbake og ikke så mye fremover, sa Trinelise Dysthe den gang.

Sven Ivar Dysthe og Trinelise Dysthe jobbet sammen i Dysthe design i mange år. Her avbildet i Budstikka i forbindelse med utstillingen på Kunstindustrimuseet i 2013. 

Foto: SIDSEL HVAAL

Fant Prisma-stol på Kolsås

I 1963 designet Dysthe stolen «Laminette», som regnes som den mest solgte stolen i Norge. Den halvkuleformede «Planet» regnes som ett av hans hovedverk. 

Rykkinn-mannen har hatt flere viktige byggeprosjekt, og i 1968 designet han stolen «Popcorn» og «Prisma» for åpningen av Henie Onstad Kunstsenter. 

I 2012 gikk han ut i Budstikka for å etterlyse eksemplarer av Prisma-stolen, ettersom kunstsenteret skulle tilbakeføre lobbyen til sin originale form. 

– Kunstsenteret kvittet seg med stolene på 80-tallet, og jeg kastet min egen fordi den var blitt så shabby. Tegningene er også borte, fortalte Dysthe til Budstikka. Senere samme uke, fant de et eksemplar av stolen hos en familie på Kolsås.

– Jeg ble helt rørt! Da jeg kom hjem var jeg så blank i øynene at kona mi trodde jeg hadde bulket bilen, sa Dysthe.

Dysthe selv ble glad for interessen rundt møblene sine. 

– Retro er så in for tiden, og møblene mine relanseres. Det gjør meg veldig lykkelig, sa designeren til Budstikka.

Dysthe Design har levert møblene i ventehallen på Gardermoen.

FOTO: FORA FORM

Budstikka 1953: Lokalavisen intervjuer den unge designeren Dysthe om gaveskrinet.

Foto: Faksimile Budstikka 1953
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.