Skip to main content

Slik vil de hindre brann i trehusmiljøer

Både trehusene i Verksgata på Bærums Verk og trebebyggelsen i Holmsbu er registrert hos Riksantikvaren.

Både trehusene i Verksgata på Bærums Verk og trebebyggelsen i Holmsbu er registrert hos Riksantikvaren. 

Foto: KNUT BJERKE

Riksantikvaren har utarbeidet en plan for å hindre brann i 200 trehusmiljøer i Norge. Både Asker og Bærum er representert. 

Riksantikvaren legger nå frem en ny veileder som skal vise hvordan man bør arbeide med brannsikring av verneverdig tett trehusbebyggelse. 

Både Bærums Verk og Holmsbu er registrert hos Riksantikvaren for å ha tette trehusmiljøer og være brannsmitteområder. 

Få land har så høy andel trehusbebyggelse som Norge, og over 200 trehusmiljø er i dag registrert som verneverdig tett trehusbebyggelse. Trehus som står tett er utsatt for brann, og i gamle trehusmiljøer kan faren være stor for at en brann sprer seg til flere bygninger.

– I verste fall kan en ødeleggende bybrann utvikle seg, og da kan liv, helse og uerstattelige kulturminner gå tapt, sier Riksantikvar Hanna Geiran i en melding.

Veilederen gir en oversikt over gjeldende lover og forskrifter, forklarer hvorfor brannsikring av verneverdig tett trehusbebyggelse er en spesiell utfordring, og gir råd til den praktiske gjennomføringen.

Forbød fyrverkeri

Beboerne i Holmsbu fikk i fjor ikke lov til å sende opp fyrverkeri. Dette var begrunnet med en frykt for at det skulle oppstå brann. 

– I Asker kommune vurderer vi Holmsbu som et tettsted med tett trehusbebyggelse som har stor kulturhistorisk verdi og hvor et branntilløp forårsaket av fyrverkeri kan få store konsekvenser med tap av liv og verdier, skrev Asker brann og redning i sin risikovurdering. 

Bærums Verk har mange hundre års historie som strekker seg tilbake til 1600-tallet. Verkseierens bolig, oppført i 1762 av Anna Krefting, står fortsatt i Verksgata, sammen med arbeiderboliger. I mange år ble stedets historie fremført i en egen teateroppsetning, som har lange tradisjoner i Bærum. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.