Skip to main content

Prinsessen fyller 18 år - grunnlaget er lagt i Asker

Kronprinsparet flyttet inn på Skaugum i desember 2003. 21. januar året etter kom prinsesse Ingrid Alexandra til verden. Familien bor fremdeles på Skaugum, slik tradisjonen er for kronprinsfamilien i Norge.

Kronprinsparet flyttet inn på Skaugum i desember 2003. 21. januar året etter kom prinsesse Ingrid Alexandra til verden. Familien bor fremdeles på Skaugum, slik tradisjonen er for kronprinsfamilien i Norge. 

Foto: Ulf Hansen

Når Norges fremtidige dronning får en større offentlig rolle, er det med et godt grunnlag fra nabolaget på Sem i Asker. 

Budstikka har fått være flue på veggen ved flere anledninger, både ved barnehagestarten, da prinsessen var tilskuer på turnoppvisning, på tur til Semsvannet, ved skolestart og ved alle de offisielle tilstelningene som 17.mai, konfirmasjoner og julegudstjenester i Asker kirke. 

Her kan du bla i bildekarusellen for å se flere bilder fra oppveksten. 

Uvanlig barnehagestart

Som så mange andre kongelige, ble både fødsel og dåp behørig dokumentert, som også hennes første gang på trappen på Skaugum, 17. mai 2005. 

I 2006 startet hun sin kongelige karriere i mediebildet, da hun begynte i avdeling «Huskestuen» i Sem barnehage, rett ved hjemmet på Skaugum. Da poserte 2-åringen for pressefotografene som var møtt frem for å forevige det historiske øyeblikket. 

– Pressefotografer ved porten lot ikke til å forstyrre det trygge barnet, skrev lokalavisens reporter. 

Fikk kritikk for skolevalg

I motsetning til sin far, kronprins Haakon, som gikk på Smestad skole i Oslo, valgte kronprinsparet at barna skulle gå på den lokale skolen, Jansløkka. Her, bare et steinkast unna Skaugum, gikk prinsessen på skole frem til hun byttet både skole og kommune. I 2014 begynte hun på det som tilsvarer 5. trinn på Oslo International School (OIS) på Bekkestua. 

– Prinsessen vil ikke få noen særbehandling her. Når hun går inn døren til vår skole, er hun en elev på lik linje med alle med alle de andre 620 elevene våre, uttalte daværende rektor Janecke Aarnæs til lokalavisen. 

Det gikk ikke upåaktet hen at prinsessen byttet fra en offentlig, lokal skole, til en privatskole. Kommentator Kjetil B. Alstadheim var blant kritikerne den gangen og mente blant annet at det var «en kilevink til Asker kommune». Samtidig som at prinsessen begynte på OIS, skiftet broren, prins Sverre Magnus også ut Jansløkka og begynte på Montersorriskolen. 

Prinsessen gikk på OIS frem til 2019, da hun begynte på Uranienborg skole i Oslo. Høsten 2020 gikk hun over til Elvebakken videregående skole i Oslo, hvor hun i følge Se&Hør var PR-sjef for skolerevyen. 

– Asker er hjemme

Kronprinsfamilien har brukt nærområdene i Asker mye gjennom barnas oppvekst. Det har både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fortalt om ved flere anledninger. 

Kronprins Haakon har fortalt at Semsvannet, Hvalstrand og Vestmarka er blant favorittene når familien er, og har vært, mye på tur. Det samme er Vollen og kyststien. 

I tillegg er det nærliggende å tro at prinsessen også har brukt Verket i Asker mye, siden hun har et NM-gull i surfing. Verket har blitt et veldig populært sted for norsk kiting. 

– Det har vært viktig for oss at barna våre også skal få oppleve glede gjennom aktiviteter i lokalmiljøet. De fleste vennene jeg har her nå, har jeg møtt gjennom det barna mine har drevet med, som fotball, hockey og turn, og gjennom barnehage og skole, fortalte kronprins Haakon til Budstikka i 2018. 

I tillegg til å bruke marka, har familien på Skaugum også benyttet fritidsaktivitetene i kommunen. Blant annet var Marius Borg Høiby med i Holmen tropp og turn og kronprinsfamilien var å se i Holmenhallen under oppvisninger. 

Under konfirmasjonstalen sin i august 2019 takket prinsesse Ingrid Alexandra foreldrene for oppveksten i Asker.

– Dere har gitt meg en trygg oppvekst med kjærlighet, omsorg og morsomme opplevelser. Jeg er klar over at jeg er veldig heldig, sa hun og benyttet også anledningen til å trekke frem menigheten i Asker.

– Jeg har også lyst til å takke Karoline (Astrup, red. anm) og de andre prestene i Asker menighet som hadde laget et supert opplegg. Jeg har hatt en veldig fin konfirmasjonsperiode der, og jeg har blitt kjent med mange.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.