Skip to main content

Ny isfestival på Verkensvannet

Isfestival, her fra Semsvannet i 2016. Lørdag går årets arrangement av stabelen på Verkensvannet på Dikemark.

Isfestival, her fra Semsvannet i 2016. Lørdag går årets arrangement av stabelen på Verkensvannet på Dikemark.

Foto: KNUT BJERKE

Asker museum inviterer til den tradisjonelle isfestivalen på Verkensvannet på Dikemark.

– Hurra, i år blir det isfestival, sier museumsbestyrer Fredrikke Hegnar von Ubisch. 

Nå kan hun endelig invitere til tradisjonell isskjæringskonkurranse lørdag 12. mars med isbading, trekkspill, moro og iskafé.   

Medarrangører er Asker museums venner, Dikemark idrettsforening, Asker Spel- og danselag og Norsk isbadeklubb. 

Ordfører Lene Conradi åpner og kårer vinneren. 

Viktig næring

I forbindelse med isfestivalen forteller gjerne museumsbestyreren hva isen har betydd for Asker: 

– Rundt år 1850 var det byveksten i Storbritannia som fikk etterspørselen etter is til å stige voldsomt. Samtidig kom frihandelspolitikken som gjorde at også andre skip enn britiske kunne frakte varer til og fra landet. De viktigste isdistriktene med de største leveransene i Norge var Indre Oslofjord med Asker, Røyken, Nesodden og Frogn og strekningen fra Risør til Larvik.

Gårdbruker Martin Blakstad i Asker var tidlig ute med å sikre seg rettigheter til isdrift fra naturlige vann. Men det var da grosserer og iseksportør Søren A. Parr fra Drøbak fikk overdratt rettighetene i Røyken, Asker, Nesodden og Frogn at det på begynnelsen av 1860 ble fart på sakene. 

Kjøleskapet kom

Fra 1870 til 1914 så etter hvert mange her i Asker og Røyken mulighetene til fortjeneste som lå i den nye næringen. Isbrukene endret landskapet fordi det ble bygd isdammer, veier, ishus, isrenner, staller, arbeiderboliger, brygger og smier. Det ble arbeid å få for mange yrkesgrupper, lønnen var god og mange fikk råd til å kjøpe seg egen gård.

Fabrikker som laget kunstig is overtok etter hver. Snart kom de første elektriske kjøleskapene og dypfryserne inn i husholdningene. Men fortsatt ble det skåret is til privat bruk til langt ut på 1950-tallet. Både i gamle bygårder, på landet og i butikker rundt om ble is brukt i skap og kjellere til å holde ferskvarer avkjølt. Is ble også brukt i fiskebåter og Ramton i Røyken leverte egenprodusert is til fiskerne og campingturistene helt frem til 1970. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.