Skip to main content

Foto-Terje (73) er høyt og lavt i lokalmiljøet: – Det har blitt en dille

Terje Reier Gundersen er daglig ute i lokalmiljøet og dokumenterer stort og smått. Han er nysgjerrig og elsker Heggedal.

Terje Reier Gundersen er daglig ute i lokalmiljøet og dokumenterer stort og smått. Han er nysgjerrig og elsker Heggedal.

Foto: KNUT BJERKE

Terje Reier Gundersen overvåker og dokumenterer eget lokalmiljø i Heggedal. Og bildene slipper å bli stuet vekk på en harddisk.

Vollenveien ved Guibekken en vanlig onsdagsettermiddag: En gravemaskin er i gang med å spise seg frem i jord- og steinmasser. Her skal det bli splitter ny gang- og sykkelvei, etter flere år med debatt og frem og tilbake mellom kommunen og grunneiere. 

Terje Reier Gundersen er på plass med sitt Canon-kamera. Sammen skal de dokumentere arbeidet – og ikke minst hvordan det så ut før gravearbeidet begynte kontra etter. Dette er en typisk hendelse som heggedølen drar ut for å dokumentere, gjerne flere ganger underveis.

– Fotograferingen har vel blitt en dille, sier Gundersen.

Aktiv

Han ble pensjonist for 10 år siden. Da var han 63 år. Behovet for å fortsette å utrette noe meldte seg kjapt. 

– Det ble foto. Jeg hadde tatt en del bilder også før jeg sluttet å jobbe. Men nå ble det fullt trykk, med bedre utstyr. Siden har jeg bare fortsatt.

Gundersen har med seg kamera stort sett overalt på de daglige turene i Heggedal og omegn. Men hvor langt utenfor Heggedal sentrum strekker «omegn» seg, for en vaskeekte heggedøl?

– Det blir vel Solberg, Hallenskog, Gisletoppen, Høymyrdammen, Eid/Gullhella og Rødsåsen, svarer Foto-Terje.

Til glede og nytte

73-åringen forteller at flere faktorer driver ham.

– Jeg kommer meg ut. Det er sosialt. Og så er det dokumentasjonsbiten. Jeg poster bilder på sosiale medier nesten hver dag. Jeg legger ut en god del på Heggedalspostens Facebook-side. Jeg synes det er spesielt moro med reaksjoner fra heggedøler som har flyttet fra Heggedal, men som likevel følger med, forteller Gundersen.

Anleggsarbeid langs Vollenveien, for å lage ny gang- og sykkelvei. Terje Reier Gundersen er selvsagt på plass.

Anleggsarbeid langs Vollenveien, for å lage ny gang- og sykkelvei. Terje Reier Gundersen er selvsagt på plass.

Foto: KNUT BJERKE

Ingen av bildene hans ender på en harddisk som stues vekk i en skuff. Til det er de for verdifulle. Heggedal og Omegn Historielag får jevnlig levert en minnepinne med «lokal dokumentasjon». Det setter lagets Dag Henning Sæther stor pris på.

– Heggedal har gjennomgått store endringer de siste årene. Terje har dokumentert mye av dette. Bildene har stor historisk verdi. Om 30 eller 40 år kan fort bildene bli snakkiser blant folk i lokalmiljøet, forteller Sæther.

Er glad i det lokale

Terje Reier Gundersen er først og fremst lokalt orientert. Noen fotofavoritter er Kistefossdemningen (med fossekallen), Underlandsåsen med utsikt over Heggedal, og Gjellumvannet med Vardåsen i bakgrunnen. Men i nye og er 73-åringen også utenfor Heggedal.

– Det blir veldig mye fotografering på Kvamsfjellet og Rondane, når jeg er på hytta. Og jeg poster en del bilder på utenlandske fotoforum, forteller Gundersen.

Men han er først og fremst heggedøl. Skulle han en dag ha lagt igjen kameraet hjemme i leiligheten i Nyhuskollen, går han gjerne tilbake for å hente det – om gode, lokale motiver dukker opp.

– Det er ordentlig kamera som gjelder. Jeg bruker helst ikke mobilen.

Får honnør

Riksantikvaren nøler ikke med å dele ut skryt til lokale og ivrige fotografer.

Marit Hellum hos Riksantikvaren.
Marit Hellum hos Riksantikvaren.
FOTO: PRIVAT

– Lokale fotografer gjør en svært viktig innsats. Fra tidligere tider er det mye takket være dem at vi har relativt god historisk fotodokumentasjon av mange viktige kulturmiljøer, sier Marit Hellum, seksjonsleder for arkiv og foto hos Riksantikvaren.

– På samme måte er det viktig å dokumentere vår samtid for fremtiden også, selv om det blir tatt mange flere bilder i dag enn for noen tiår siden, forklarer Hellum.

Hun poengterer at bilder kan være en viktig kilde for å kunne se en utvikling over tid.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.