Skip to main content

Fikk midler til å redde gammel pram

Jan Kristian Karlsen har fått midler til å restaurere denne gamle robåten.

Jan Kristian Karlsen har fått midler til å restaurere denne gamle robåten. 

FOTO: PRIVAT

Kulturminnefondet har så langt i år fått 50 prosent flere søknader enn i fjor. Støtten blir redningen for denne gamle prammen. 

Det er ikke kun gamle hus som får midler fra Kulturminnefondet. Også kjøretøy og fartøy kan få støtte. Jan Kristian Karlsen (56) fra Nærsnes i Asker har søkt og fått 12.000 kroner til å sette i stand en gammel trepram som var angrepet av pælemark.

Selv om det er en enkel robåt, kjennes det godt og riktig å sette den i stand.
Jan Erik Karlsen, båteier og forfatter

– Dette skal være den siste treprammen som er bygget lokalt i Nærsnes. Da jeg oppdaget det, følte jeg et ansvar for å ta vare på den, sier Karlsen som nå har levert båten til et firma på Vestlandet.

Hittil i år har Kulturminnefondet mottatt søknader til 1.572 prosjekter til en sum av 455 millioner kroner. I hele 2020 kom det inn søknader til 1.234 prosjekter til en sum av 329 millioner kroner. I år har 36 prosjekter i Bærum mottatt støtte hittil og 53 i Asker. 

Budstikka har tidligere omtalt en bolig i ved Hvalstrand i Asker fra 1700-tallet som fikk bevilget midler i år til nytt skifertak. Karlsen er glad for at også mindre trebåter regnes som kulturminne verdig en støtte.

– Slekten min har holdt til her på Nærsnes i 200 år og jeg er godt kjent med båtbyggertradisjonen. Selv om det er en enkel robåt, kjennes det godt og riktig å sette den i stand. 

Mer penger

Kulturminnefondet har i år 136 millioner kroner, som er en rekordstor pott til utdeling. Behovet kan være langt større. Samfunnsnytten er også et aspekt:

Tirill Mohn i Asker fikk penger fra Kulturminnefondet til skifertak på denne boligen fra 1700-tallet.

Tirill Mohn i Asker fikk penger fra Kulturminnefondet til skifertak på denne boligen fra 1700-tallet. 

Foto: KARL BRAANAAS

– Alle tilsagn fra Kulturminnefondet genererer sysselsetting, næringsutvikling og økonomisk aktivitet over hele landet, sier Tine Sundtoft, styreleder i Kulturminnefondet.

Hun beregner at hver tildelte krone fra fondet kan ganges med tre kroner og femti øre for å finne den egentlige verdien.

– Gjennom eiere som bidrar med egne midler og arbeidsinnsats, lokalt næringsliv som får oppdrag og skatteinntekter til staten. I tillegg sitter eierne igjen med et berget kulturminne som tas i bruk som bolig, til næring eller sikres for fremtidige generasjoner.

Båtreise ble bok

Karlsens budsjett er på 36.000 kroner. Til våren får han prammen tilbake. Selv bruker han den året rundt.

– Det å ro en stille morgen i en trebåt som dette, gir en veldig god følelse. Den er stødig og god å ro. Den er i tillegg sjøsterk, om det skulle blåse opp litt. Det gjør at den er fin å ha med barn i. Det er også fin trening, i dag padler mange kajakk. Jeg har ofte rodd sjøveien til Slemmestad, som er en veldig fin tur.

Karlsen har også foretatt en lengre reise i en liten seilbåt. Reisen forteller han om i boken «Senterled til Miklagard», en historie om en liten båt på et stort eventyr.» 

Prammen ville råtnet opp om Karlsen ikke tok grep. Nå gleder han seg til å få den tilbake.

Prammen ville råtnet opp om Karlsen ikke tok grep. Nå gleder han seg til å få den tilbake. 

FOTO: PRIVAT

Fredag 5. november blir det lanseringsfest på restaurant Vitos i Vollen. Karlsen gleder seg.

– Det blir allsang og høy stemning, vi kaller det et sjøslag.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.