Skip to main content

Avlyser feiring av «herligste plass på jord»

Petter Tallaksrud (44), Lilli Skistad Tallaksrud (5 1/2) og Lene Skistad (44) fra Mjøndalen sammen med farmor Toril Tallaksrud (72) fra Svelvik. - Holmsbu har alt, det er kjempekoselig her, sier Toril.

Petter Tallaksrud (44), Lilli Skistad Tallaksrud (5 1/2) og Lene Skistad (44) fra Mjøndalen sammen med farmor Toril Tallaksrud (72) fra Svelvik. - Holmsbu har alt, det er kjempekoselig her, sier Toril. 

Foto: NINA ABRAHAMSEN

– Holmsbu har alt, sier hytteeier Toril Tallaksrud. Men feiringen av vellets 75-årsjubileum må avlyses på grunn av koronapandemien. 

Toril Tallaksrud vandrer med sønn, svigerdatter og barnebarn langs bryggekanten i solen. I Holmsbu har hun feriert på hytta siden hun var barn. 

– Det var faren min som bygde hytta og vi var her åtte uker hver sommer. Den gang var det strand der det er båthavn nå. I Schulerudgården var det melkebutikk på ene siden og kjøttforretning på den andre. Holmsbu landhandel har alltid vært der, forteller 72-åringen. 

– Det var mye roligere her før, nå har det tatt helt av. Blant annet er brygga blitt mye større. Men det er bra for næringen med så mange besøkende. Og fint å få vist hvor flott det er her, sier sønnen Petter Tallaksrud (44).

Musikk og handel

Neste helg skulle sentrum etter planen bli stengt for biler og fylt opp med boder. Det skulle vært musikk, korsang, vannaktiviteter for barn og avduking av en ny skulptur. Nå er alt avlyst. 

– Vi er fryktelig lei oss for det. Det er veldig dramatisk for oss. Det har vært veldig mange i sving for dette arrangementet. Nå må vi blant annet ringe rundt til alle som skulle hatt bod her, sier velleder Ellen Gullerud.  

Det ville helt sikkert kommet over 200 mennesker hit og vi hadde ikke hatt mulighet til å  registrere alle og eventuelt drive med smittesporing om noe skulle skje.  Vi hadde styremøte i  går og kom til at vi var nødt til å avlyse og heller feire når alt er over.  

Selv om feiringen utsettes, har det aktive vellet uansett jubileum og arrangementsansvarlig Inger Victor legger gjerne inn et godt ord  for Holmsbu. 

Hvit trehusbebyggelse preger idylliske Holmsbu.

Hvit trehusbebyggelse preger idylliske Holmsbu.

Foto: NINA ABRAHAMSEN

 – Holmsbu er herligste plass på jord. Det er som en liten sørlandsidyll med mange hvite trehus tett i tett rundt sentrum. Om sommeren yrer det av liv her og om vinteren er det stille og fredelig, men går du ut, treffer du alltid kjente. Jeg bor 50 meter fra butikken, men bruker ofte to timer på å handle. Det er så mange å snakke med.

Kunstnerkoloni

Vellet har også en aktiv kunst- og kulturgruppe og i Støa er det utstillinger med glass, håndverk og billedkunst. Holmsbu er ikke minst kjent for sitt fine lys og kunstnermiljøet som vokste frem fra 1911. Snart hadde det dannet seg en hel koloni av malere som tilbragte somrene her. 

– På det meste kunne det stå 50 kunstnere med pensel og palett på svabergene og i skogen mellom Holmsbu og Rødtangen. Dette skulle bli den lengst levende kunstnerkolonien man kjenner til, forteller Frank Tangen.

Blomsterbedene skaper stemning i Holmsbu sentrum.

Blomsterbedene skaper stemning i Holmsbu sentrum.

FOTO: KNUT BJERKE

Det er stadig omvisning i Holmsbu kirke, som ble bygget etter initiativ fra lokale kvinner i 1887. Tangen forteller at da kirken skulle pusses opp i 1957, tok maleren Henrik Sørensen (1882–1962) initiativ til at kunstnerne skulle bidra med utsmykningen. Nærmere 20 deltok, og resultatet ble en fargesterk lek med lokale og bibelske motiver. 

– Ja, den vakre kirken vår er litt av et syn. Jeg har faktisk vært inne der og hentet en rosafarge til kjøkkenet mitt, røper Inger Victor. 

– Henrik Sørensen-museet oppe i skogen er også verdt et besøk, det samme er Schulerud-gården, der det er kunst, kultur og opplevelser. Det er mange som kommer på besøk både fra Oslo, Vestfold og Østfold. Også store gjenger med motorsykler tar turen innom på vei rundt halvøya.

Farmor, bading og is

Lilli Skistad Tallaksrud (5 1/2) er klar på hva som er best med Holmsbu. 

– Det er å besøke farmor på hytta og være her sammen med mamma og pappa. Ja, og spise is og bade.

– Det er helt nydelig her, det er som å være i Syden, sier mamma Lene Skistad.   

Badehotellet i Holmsbu har nylig fått nye drivere.

Badehotellet i Holmsbu har nylig fått nye drivere. 

FOTO: KARL BRAANAAS
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.